VS probeerden tevergeefs Amerikaanse gijzelaars in Syrië te bevrijden

© REUTERS

Dat heeft het ministerie van Defensie meegedeeld in een reactie op de video van de executie van de Amerikaanse journalist James Foley.

Bij de missie waren volgens woordvoerder John Kirby eenheden van de land- en luchtmacht betrokken. De operatie mislukte echter omdat de gijzelaars zich niet bleken te bevinden op de locatie die op basis van inlichtingen in het vizier was gekomen.

Het Pentagon gaat niet in op de identiteit en het aantal gijzelaars, maar anonieme functionarissen stellen op de website van de Britse openbare omroep BBC dat Foley wel degelijk één van de gijzelaars was die de speciale eenheden hoopten te bevrijden. Het kwam volgens hen ook tot een vuurgevecht tussen de Amerikaanse soldaten en strijders van IS.

De ultraradicale soennitische groepering verspreidde woensdag een video van de executie van Foley, die in november 2012 werd ontvoerd in Syrië. In de video dreigt IS, dat grote delen van Syrië en Irak heeft veroverd, ook een andere Amerikaanse gijzelaar, Steven Sotloff, te doden indien de Amerikanen hun bombardementen op IS-stellingen in het noorden van Irak niet staken. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content