VS overweegt luchtaanvallen in Noord-Irak

Vluchtelingen in Irak © Reuters

De Verenigde Staten overwegen om luchtaanvallen en voedseldroppingen uit te voeren in Noord-Irak om de religieuze minderheden, die worden aangevallen door IS-terroristen, veilig te stellen.

De Verenigde Staten overwegen volgens CNN luchtaanvallen en het droppen van hulpgoederen in Noord-Irak om de door IS-terroristen vervolgde yesidi en christenen te helpen. “Andere militaire opties” worden nog besproken, berichtte de nieuwszender onder aanhaling van een niet nader genoemde bron op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Amerikaans leger toetst de zaken momenteel met de Iraakse strijdkrachten af, zei regeringswoordvoerder Josh Earnest zonder echter details over mogelijke plannen of tactische opties over de operatie te noemen. “Elke actie zal in omvang erg beperkt blijven”. Amerikaanse gevechtstroepen op Iraakse bodem zijn uitgesloten. Er is bovendien geen door de VS gestuurde militaire oplossing voor Irak. “Wij kunnen de problemen niet voor hen oplossen”, zei Earnest.

VN-spoedzitting

Deze avond nog komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeen om zich te buigen over de situatie in Irak.

In het Sindschargebergte zijn volgens VN-cijfers 200.000 mensen voor de terroristen van de Islamitische Staat (IS) op de vlucht. Zij hebben dringend water, voedsel en geneesmiddelen nodig. “Dit is een verschrikkelijke humanitaire situatie en één die de Verenigde Staten grote zorgen baart”, zei Earnest. De meeste vluchtelingen zijn yesidi, die door de IS als “duivelsaanbidders” worden belasterd. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content