VS-opperrechter was zich van geen corruptiedreiging bewust toen hij luxereizen aanvaardde

Rechter Clarence Thomas. © AFP

Clarence Thomas, de meest conservatieve rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust toen hij gratis luxereizen ontving van vastgoedmagnaat Harlan Crow. De miljardair is al ruim 25 jaar een goede vriend van de familie, zegt de rechter vrijdag.

Het onderzoeksmagazine ProPublica had donderdag gemeld dat Thomas meer dan 20 jaar lang luxereisjes heeft aanvaard van Crow, een miljardair die bekend staat om zijn donaties aan de Republikeinse partij.  Volgens het onlinemagazine bezocht Thomas bijna elke zomer het landgoed van de zakenman in het Adirondackgebergte in New York. Hij vergezelde hem ook naar de Bohemian Grove in Californië, een eliteclub voor politieke, artistieke en zakelijke figuren, en op buitenlandse trips Thomas heeft nooit melding gemaakt van die geschenken.  De echtgenote van Thomas werd betaald door een onderzoekscentrum dat Crow financierde.

‘Harlan en Kathy Crow behoren tot onze beste vrienden’, zegt Thomas vrijdag in een reactie. ‘Als vrienden hebben we hen vergezeld op een aantal reizen.’ De 74-jarige Thomas zegt ook dat hij altijd heeft geprobeerd zich aan de richtlijnen te houden. Ook meldt Thomas dat hij aan het begin van zijn carrière als opperrechter advies heeft gevraagd aan collega’s en aan andere mensen die werken voor justitie. Die zouden hem hebben verteld dat ‘dit soort persoonlijke gastvrijheid van goede vrienden’ niet gemeld moeten worden. Crow zei eerder tegen ProPublica dat het om een vriendschappelijke verhouding ging waarin nooit is geprobeerd de rechter te beïnvloeden.

Volgens ProPublica heeft Crow geen zaak voor het Hooggerechtshof gebracht terwijl Thomas rechter was. Wel zijn zijn zaken gebaat bij de uitspraken voor vrije markt en tegen regulering die Thomas voorstaat.

Lees meer over:

Partner Content