Minister Ashton Carter noemde de huidige regeling "achterhaald". Hij kondigde aan dat er een werkgroep wordt opgericht die moet onderzoeken welke gevolgen de komst van transgenders zal hebben. Binnen zes maanden moet er een rapport worden overgemaakt.

"De werkgroep zal zijn werk doen vanuit de veronderstelling dat transgenders openlijk in het leger kunnen dienen, zonder negatieve effecten" voor de militaire efficiëntie, "tenzij er praktische en objectieve obstakels worden vastgesteld", zo deelde Carter mee. "We moeten ervoor zorgen dat iedereen die in staat is om in het leger te dienen gelijke kansen krijgt om dat te doen" en "in volle waardigheid".

WikiLeaks

Carter benadrukte ook dat er tijdens de oorlogen van de voorbije jaren al transgenders meevochten aan Amerikaanse zijde, maar dat ze ervoor kozen om dat "in stilte" te doen. Het bekendste voorbeeld is wellicht de soldaat en WikiLeaks-informant Bradley Manning, die zich na zijn veroordeling geout heeft als transgender en nu als Chelsea Manning door het leven gaat. Holebi's mogen officieel nog maar sinds 2011 deel uitmaken van het Amerikaanse leger. Tot dan gold het zogenaamde "don't ask, don't tell"-beleid, dat inhield dat je als holebi in het leger geacht werd om te zwijgen over je seksuele voorkeur.

Bradley Manning, AFP
Bradley Manning © AFP

Gedurende de zes maanden dat het rapport wordt opgesteld, zullen er officieel nog geen transgenders dienst kunnen nemen, maar zullen transgenders die "in de kast" zitten, niet ontslagen kunnen worden.

Drie van de punten die volgens het legerblad Stars and Stripes onderzocht worden: moet het leger betalen voor geslachtoperaties van soldaten, welke fysieke training en fysieke testen worden voorzien voor wie, en moeten er speciale uniformen komen?

(Belga/RR)

Minister Ashton Carter noemde de huidige regeling "achterhaald". Hij kondigde aan dat er een werkgroep wordt opgericht die moet onderzoeken welke gevolgen de komst van transgenders zal hebben. Binnen zes maanden moet er een rapport worden overgemaakt. "De werkgroep zal zijn werk doen vanuit de veronderstelling dat transgenders openlijk in het leger kunnen dienen, zonder negatieve effecten" voor de militaire efficiëntie, "tenzij er praktische en objectieve obstakels worden vastgesteld", zo deelde Carter mee. "We moeten ervoor zorgen dat iedereen die in staat is om in het leger te dienen gelijke kansen krijgt om dat te doen" en "in volle waardigheid". Carter benadrukte ook dat er tijdens de oorlogen van de voorbije jaren al transgenders meevochten aan Amerikaanse zijde, maar dat ze ervoor kozen om dat "in stilte" te doen. Het bekendste voorbeeld is wellicht de soldaat en WikiLeaks-informant Bradley Manning, die zich na zijn veroordeling geout heeft als transgender en nu als Chelsea Manning door het leven gaat. Holebi's mogen officieel nog maar sinds 2011 deel uitmaken van het Amerikaanse leger. Tot dan gold het zogenaamde "don't ask, don't tell"-beleid, dat inhield dat je als holebi in het leger geacht werd om te zwijgen over je seksuele voorkeur.Gedurende de zes maanden dat het rapport wordt opgesteld, zullen er officieel nog geen transgenders dienst kunnen nemen, maar zullen transgenders die "in de kast" zitten, niet ontslagen kunnen worden.Drie van de punten die volgens het legerblad Stars and Stripes onderzocht worden: moet het leger betalen voor geslachtoperaties van soldaten, welke fysieke training en fysieke testen worden voorzien voor wie, en moeten er speciale uniformen komen?(Belga/RR)