VS: hooggerechtshof laat 3 executies in Oklahoma uitstellen

Op vraag van zowel de lokale overheid als de advocaten van de veroordeelden heeft het Amerikaans hooggerechtshof beslist de executies met midazolam tenminste tot juni uit te stellen. Een eerdere executie met het middel leidde tot een ruim 40 minuten durende doodstrijd.

De eerste executie, die van Richard Glossip, was voor donderdagavond voorzien.

In Oklahoma werd de voorbije tijd een cocktail van drie producten toegediend, waaronder midazolam. Dat middel kwam in april vorig jaar onder vuur te liggen toen een terdoodveroordeelde in dezelfde staat 43 minuten pijn leed voordat hij overleed.

De advocaten van drie terdoodveroordeelden legden een dossier voor aan het hooggerechtshof maar ook de staat Oklahoma vroeg daarop het hooggerechtshof om een uitspraak. Op 15 januari werd er nog wel een man met de gifcocktail terdood gebracht.

Weg van injecties?

Het hof heeft de executies nu opgeschort tot ze de zaak ten gronde kan bestuderen. Dat zal vanaf april gebeuren en een uitspraak wordt eind juni verwacht.

Het arrest zal een impact hebben op alle staten die midazolam laten toedienen.

In 2008 stond het hooggerechtshof dood door injectie toe. Tot 2010 gebruikten de meeste staten een cocktail met een verdovend middel, een verlammend middel en een dodend middel, zijnde potassiumchloride, dat uit Europa werd geïmporteerd.

Sindsdien weigeren Europese farmaceutische bedrijven te leveren voor terechtstellingen, en zoeken Amerikaanse staten hun eigen, experimentele, liefst goedkope cocktail, met wisselend, en zoals in april vorig jaar soms gruwelijk resultaat.

Oklahoma zou volgens krantenberichten overwegen af te stappen van de injecties en andere, oudere methoden opnieuw te introduceren.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content