VS: ging nationale veiligheidsadviseur Trump boekje te buiten bij Russische ambassadeur?

© REUTERS
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Er zijn aanwijzingen dat de nieuwe nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, Michael Flynn, nog vóór de inauguratie van president Donald Trump sprak met de Russische ambassadeur over de Amerikaanse sancties tegen Moskou. Als dat klopt, overtrad hij de wet.

Flynn zou aan de Russische ambassadeur Sergey Kislyak de boodschap hebben overgemaakt dat de regering-Obama een tegenstander van Moskou is en dat de relaties onder president Trump zouden verbeteren. Ook sprak hij over mogelijke samenwerkingsgebieden. Dat schrijven The Washington Post en The New York Times op basis van niet bij naam genoemde voormalige en huidige functionarissen.

Er is geen indicatie dat Flynn expliciet heeft beloofd dat de sancties zouden worden opgeheven, maar een dergelijke boodschap wekt op zijn minst die indruk. ‘De boodschap was ondubbelzinnig en hoogst ongepast’, citeert The New York Times een bron.

Telefoongesprek

VS: ging nationale veiligheidsadviseur Trump boekje te buiten bij Russische ambassadeur?
© Reuters

Flynn heeft nog niet officieel gereageerd op de berichten, maar zijn woordvoerder zei aan The Washington Post dat hij niet kon uitsluiten dat ‘het onderwerp van de sancties aan bod is gekomen’.

Als een en ander klopt, dan heeft Flynn mogelijk de wet overtreden die ‘gewone’ burgers verbiedt om zich te mengen in diplomatieke zaken. Bovendien zou dat niet stroken met de verklaringen van de entourage van toenmalig president-elect Trump.

Die verklaarde immers dat Flynn enkele dagen voor Kerstmis contact had opgenomen met Kislyak enkel en alleen om een telefoongesprek te regelen met Russische president Vladimir Poetin na de inauguratie van Trump.

Bocht

De bewuste conversatie vond overigens plaats de dag vóór toenmalig president Barack Obama nieuwe sancties uitvaardigde tegen Rusland in het kader van het hackingschandaal. In een reactie daarop zei Trump: ‘Laten we ons concentreren op andere, grotere en betere dingen.’

Intussen heeft de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, al gezegd dat Washington de sancties tegen Moskou niet zal opheffen tot Rusland e controle over het Krim-schiereiland teruggeeft aan Oekraïne.

Lees daarover ook de analyse van defensiespecialist Sven Biscop: ‘Positief dat betere banden met Moskou niet ten koste van alles gaan’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content