VS geeft Iran officiële waarschuwing

© REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

De Trump-regering veroordeelt Iran’s ballistische rakettest en geeft een officiële waarschuwing af.

“Recente Iraanse acties, zoals de provocatieve ballistische rakettest en een aanval van door Iran gesteunde Houthi-rebellen op een Saudisch marineship, laten zien wat de internationale gemeenschap al lang duidelijk had moeten zijn. Dat Iran het Midden-Oosten destabiliseert.”

Daarmee opende nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn zijn persverklaring waarin hij Iran een officiële waarschuwing gaf. Volgens CNN sluiten seniore adviseurs in het Witte Huis militaire actie niet uit. “We overwegen een breed scala aan opties”, zeiden drie anonieme bronnen tegen CNN. Vooralsnog is er geen toename van Amerikaanse militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten, meldt the Guardian.

Iran gaf dinsdag toe dat het afgelopen zondag een ballistische raket heeft getest. De raket ontplofte na de lancering zo’n 1000 kilometer verderop. Volgens Iran ging het slechts om een defensieve test die geen VN-richtlijnen overschreed. De Trump-regering bestrijdt die claim.

Historische Deal

Barack Obama sloot in 2015 een historische deal met Iran. Het land zou het nucleaire programma afbouwen in ruil voor het opheffen van Amerikaanse sancties. Republikeinen zijn vanaf het begin zeer kritisch geweest over de deal. Trump zei tijdens de campagne verschillende keren dat het een slecht idee was en dat hij de deal zou terugdraaien. Vooralsnog heeft hij als president geen stappen daartoe gezet.

In zijn verklaring hekelde nationaal veiligheidsadviseur Flynn de Iran-deal nogmaals en noemde hij Obama’s omgang met Iran zwak. “In plaats van de VS dankbaar te zijn voor [deze] overeenkomsten, voelt Iran zich nu aangemoedigd”, zei hij.

Desondanks ziet het Witte Huis volgens anonieme bronnen de test van afgelopen zondag niet als overtreding van het Iran-deal, schrijft Politico.

‘America First’

Tijdens zijn inaugurele rede zei Trump dat het vanaf nu af aan ‘America first’ zou zijn, Amerika voorop. De waarschuwing aan Iran is het zoveelste voorbeeld dat hij die belofte serieus neemt.

In de korte tijd dat hij het ambt bekleedt, heeft Trump een tijdelijke immigratie-ban voor zeven landen met een Moslim-meerderheid ingesteld, de woede van de EU op de hals gehaald door te twijfelen aan het nut van de NAVO, ruzie gemaakt met de Mexicaanse president en de Australische premier en Amerika teruggetrokken uit het Trans-Pacifisch Partnerschap. En dat alles, inclusief de waarschuwing aan Iran, voordat minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson officieel was goedgekeurd door de Senaat. Politiek adviseur Steve Bannon is zelfs voorgedragen voor de nationale veiligheidsraad, hoewel de Senaat daar nog over moet stemmen.

Het Amerikaanse buitenlandbeleid lijkt niet alleen een nieuwe weg in te slaan in hoe het met externe partijen omgaat. Ook intern wordt de boel flink door elkaar geschud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content