VS gaat buitenlandse studenten toch niet meer het land uit zetten

© Reuters

Buitenlandse studenten in de Verenigde Staten die door de coronacrisis noodgedwongen alleen nog maar online les volgen, kunnen opgelucht ademhalen: ze hoeven niet meer het land uit.

De Amerikaanse regering is teruggekomen op het plan om visa van buitenlandse studenten in te trekken als ze niet meer in de aula moeten verschijnen door het coronavirus.

De Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard hadden, met de steun van tarijke andere instellingen, onderwijsvakbonden, bedrijven en minstens 18 Amerikaanse staten, een rechtszaak aangespannen tegen het besluit dat de Amerikaanse immigratiedienst begon juli aankondigde.

Duizenden studenten riskeerden het land te worden uitgezet en dat vertrek van buitenlandse studenten zou de universiteiten veel geld kosten. In hun thuisland zouden de studenten door onder meer tijdsverschillen bovendien niet goed online de colleges in de VS kunnen volgen. Tijdens een hoorzitting in de rechtszaak kregen de universiteiten van de rechter te horen dat het plan van tafel was.

In het academisch jaar 2018-2019 zouden er volgens een Amerikaanse instituut voor internationaal onderwijs meer dan een miljoen buitenlandse studenten in de Verenigde Staten hebben gestudeerd.

Partner Content