Een luchtdropping van de Verenigde Staten bedoeld om Koerdische strijders in het noorden van Syrië te bewapenen, is in handen van de Islamitische Staat (IS) terechtgekomen. Dat hebben lokale activisten bevestigd aan het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Het Britse observatorium meent dat de terreurbeweging minstens één pakket in handen gekregen heeft.

Exodus

Het wapenpakket bevatte handgranaten, munitie en granaatwerpers, zo blijkt volgens het persagentschap uit een video die door een mediagroep trouw aan IS gepubliceerd werd. Associated Press gelooft in de authenticiteit van de video, die overeenkomt met hun verslaggeving over de feiten.

De wapens werden namelijk maandag 20 oktober door drie C-130 vrachtvliegtuigen gedropt voor Koerden in de Syrische stad Kobane bij de Turkse grens. IS probeert al een maand lang de controle te krijgen over die stad, wat geleid heeft tot een exodus van zo'n 200.000 burgers uit de regio naar Turkije.

vernedering 'Team USA'

Na de mislukte wapenlevering, plaatsten IS-getrouwen sarcastische dankberichten op sociale media gericht aan de Verenigde Staten, of 'Team USA'. Accounts werden overspoeld met foto's van wat leek op de onderschepte wapens.

Hoewel de blunder benadrukt dat het een uitdaging is om Koerdische strijders te bewapenen op het chaotische terrein, is het verlies van de wapens veeleer een vernedering dan een grote strategische klap. De militanten van IS beschikken namelijk al over miljoenen dollars aan Amerikaanse wapens die achtergelaten werden door vluchtende Iraakse soldaten in juni.

Een woordvoerster van de Amerikaanse Buitenlandse Zaken, Marie Harf, vertelde Associated Press dat de VS de video gezien had, maar dat de echtheid nog niet bevestigd kon worden en dat er naar verdere informatie gezocht werd.

Een luchtdropping van de Verenigde Staten bedoeld om Koerdische strijders in het noorden van Syrië te bewapenen, is in handen van de Islamitische Staat (IS) terechtgekomen. Dat hebben lokale activisten bevestigd aan het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Het Britse observatorium meent dat de terreurbeweging minstens één pakket in handen gekregen heeft.Het wapenpakket bevatte handgranaten, munitie en granaatwerpers, zo blijkt volgens het persagentschap uit een video die door een mediagroep trouw aan IS gepubliceerd werd. Associated Press gelooft in de authenticiteit van de video, die overeenkomt met hun verslaggeving over de feiten.De wapens werden namelijk maandag 20 oktober door drie C-130 vrachtvliegtuigen gedropt voor Koerden in de Syrische stad Kobane bij de Turkse grens. IS probeert al een maand lang de controle te krijgen over die stad, wat geleid heeft tot een exodus van zo'n 200.000 burgers uit de regio naar Turkije.Na de mislukte wapenlevering, plaatsten IS-getrouwen sarcastische dankberichten op sociale media gericht aan de Verenigde Staten, of 'Team USA'. Accounts werden overspoeld met foto's van wat leek op de onderschepte wapens.Hoewel de blunder benadrukt dat het een uitdaging is om Koerdische strijders te bewapenen op het chaotische terrein, is het verlies van de wapens veeleer een vernedering dan een grote strategische klap. De militanten van IS beschikken namelijk al over miljoenen dollars aan Amerikaanse wapens die achtergelaten werden door vluchtende Iraakse soldaten in juni.Een woordvoerster van de Amerikaanse Buitenlandse Zaken, Marie Harf, vertelde Associated Press dat de VS de video gezien had, maar dat de echtheid nog niet bevestigd kon worden en dat er naar verdere informatie gezocht werd.