VS: Dochter van ex-vicepresident Cheney wil naar de Senaat

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Elizabeth Cheney, de dochter van gewezen VS-vicepresident Dick Cheney, wil senator worden. Eén probleem: ze moet daarvoor eerst haar gewaardeerde partrijgenoot Mike Enzi een dolk in de rug steken.

Liz Cheney (46) wil in Washington de staat Wyoming gaan vertegenwoordigen. Ze maakte haar kandidatuur bekend met een zes minuten lange video. Meteen haalde ze hard uit naar president Barack Obama.

“De federale regering is groter geworden dan de pioniers van onze grote staat zich ooit ingebeeld zouden kunnen hebben of wat ze zouden kunnen tolereren”, zei ze. Obama heeft volgens haar “een oorlog gelanceerd tegen onze vrijheid van godsdienst, hij heeft de IRS (de Amerikaanse fiscus; red.) gebruikt om een oorlog te lanceren tegen onze vrijheid van meningsuiting en hij heeft de EPA (het milieuministerie) gebruikt om een oorlog te lanceren tegen de landbouwers in onze staat, onze veeboeren en onze energie-industrie.”

‘Ik dacht dat we vrienden waren’

Cheney zei ook dat het tijd is dat een nieuwe generatie leiders aantreedt. Dat is pech voor de Mike Enzi, haar Republikeinse partijgenoot die nu de Senaatszetel bezet waar zij haar zinnen op gezet heeft. Enzi is populair is in Wyoming en niet van plan om zich zomaar opzij te laten drummen. Republikeinen in Wyoming vrezen dat een en ander zal leiden tot een open oorlog binnen hun partijafdeling, wat dan weer de Democraten ten goede zou komen.

Enzi, die op dezelfde dag had aangekondigd dat hij opnieuw kandidaat was, toonde zich geïrriteerd, omdat Cheney eerder verklaard had dat zij zich in dat geval afzijdig zou houden. “Klaarblijkelijk was dat niet correct”, zei hij aan de Washington Post. “Ik dacht dat we vrienden waren.”

Havik

Cheney woont in Virginia, net buiten Washington DC. De speculatie dat ze naar de Senaat wilde, begon toen ze vorig jaar een ranch kocht in Wyoming en steeds frequenter begon op te duiken op Republikeinse partij-evenementen in de staat.

Amerikaanse Senaatskandidaten moeten in de staat wonen waar ze deelnemen aan de verkiezingen. Om het verwijt dat ze niet echt uit Wyoming komt bij voorbaat al de kop in te drukken, benadrukte Cheney dat haar familie zich er al in 1852 vestigde.

Liz Cheney staat net als haar vader bekend als een havik inzake defensie. Ze is een advocate en moeder van vijf kinderen. In de tijd dat haar pa de nummer twee was van president George W. Bush, bekleedde ze een reeks posten op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze is meteen favoriet om Enzi uit te schakelen in de voorverkiezingen, omdat aangenomen wordt dat ze op basis van haar familienaam behoorlijk wat geld zal kunnen inzamelen.

Partner Content