VS: Democratische Conventie van start in North Carolina

© Reuters

Op de eerste dag van de Democratische Conventie in Charlotte, North Carolina, staat één vraag centraal: zijn de Amerikanen vandaag beter af dan vier jaar geleden?

De Democratische Conventie lijkt in grote mate een defensieve bedoening te worden. Over wat president Barack Obama wil doen in zijn tweede ambtstermijn – als hij die krijgt van de kiezer – is vooralsnog niet bijster veel duidelijk.

Wat de Democraten In Charlotte vooral van plan lijken, is aantonen dat ze niet de Republikeinen zijn en dat president Obama ondanks de aanhoudend slabakken de economie wel degelijk goed werk geleverd heeft.

Goeie ouwe tijd

De centrale vraag wat dat betreft, is de klassieker: bent u vandaag beter af dan vier jaar geleden? De Republikein Ronald Reagan vroeg dat in 1980 over zijn Democratische voorganger Jimmy Carter en stoomde overtuigend door naar het Witte Huis.

De Republikeinen hopen op een herhaling van dat scenario. “De president kan veel zeggen, maar niet dat u het nu beter hebt”, zei de Republikeinse kandidaat-vicepresident Paul Ryan maandag op een campagnemeeting in North Carolina. “In vergelijking met waar we nu staan, lijken de jaren van Jimmy Carter de goeie ouwe tijd.”

De Democraten stonden in eerste instantie met hun mond vol tanden. Vooral nadat Martin O’Malley, de Democratische gouverneur van de staat Maryland afgelopen weekend op de televisiezender CBS zei dat de Amerikanen het niet beter hebben dan vier jaar terug.

O’Malley voegde er weliswaar aan toe dat de schuld was van de Republikeinen en nam zijn woorden de volgende dag alweer terug op CNN, waar hij erop drukte dat de Amerikaanse economie begin 2008 banen verloor, terwijl er nu banen bijkomen. Tegen die tijd had hij zijn partij met die uitschuiver al in het defensief gedrongen.

Nieuwe Depressie

Hoe zal die Democratische verdediging eruit zien? Volgens Biden kan het op en bumpersticker: “Osama bin Laden is dood en General Motors leeft.”

Op het Conventiepodium zullen de Democraten de komende dagen tot vervelens toe herhalen hoe de VS eraan toe was eind 2008, toen Obama verkozen werd. De banken moesten met honderden miljarden dollars van de ondergang gered worden. De economie stond aan de rand van een nieuwe Depressie. De autoconstructeurs waren op sterven na dood. Elke maand verloren honderdduizenden mensen hun huis en/of hun werk.

“Is er iemand die terug wil naar 2008?”, zei Obama’s vice-campagnedirecteur Stephanie Cutter aan de New York Times. “Ik denk het niet.”

Vervolgens zullen de Democraten stellen dat Obama de economie gestabiliseerd heeft, de auto-industrie gered, Al-Qaeda gekortwiekt en de ziekteverzekering hervormd, en dat de tewerkstelling weer zoetjesaan groeit.

Wereldvreemd

Dat alles neemt niet weg dat Obama voor een zware opdracht staat. In een peiling van CBS en de New York Times zei slechts één respondent op vijf dat het leven vandaag beter is dan vier jaar geleden. Obama’s missie is dus die ontevreden kiezers van hun eigen ongelijk overtuigen aantonen.

In het politieke bedrijf, waar het vanouds makkelijker is om kiezers naar de mond te praten dan ze tegen de haren in te strijken. Bovendien zullen de Republikeinen er als de kippen bij zijn om hem als wereldvreemd af te schilderen als hij het waagt om te stellen dat Amerika er minder dan apocalyptisch slecht aan toe is.

Ook de harde cijfers liegen er niet om: de Amerikaanse werkloosheid bedraagt 8,3 procent. Geen president is ooit herkozen onder zulke omstandigheden.

Obama accepteert donderdag de nominatie in het 73.000 plaatsen grote American football-stadion van Charlotte. Dat hij zulke arena’s aankan, herinnert iedereen zich nog van de Democratische Conventie in 2008, toen hij een gelijkaardig stadion in Denver in vervoering bracht. Toen deed hij het echter met een stevige rugwind. Hoe hij het er van af brengt met wind tegen, valt te bezien. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content