VS: blanke politieagent gearresteerd die zwarte man 8 keer in de rug schoot

Beeld uit de video: agent schiet vluchtende man in de rug © /
Rudi Rotthier

In de Amerikaanse stad North Charleston is een politieagent in beschuldiging gesteld voor moord nadat uit videobeelden was gebleken dat hij een wegrennende, ongewapende zwarte man acht keer in de rug had geschoten.

De burgemeester van North Charleston, een stad in South Carolina, maakte de arrestatie en beschuldiging van de agent bekend. “Als je fout bent, ben je fout”, aldus burgemeester Keith Summey tijdens een persconferentie. “En wanneer je een slechte beslissing neemt, maakt het niet uit of je bij de politie bent of een gewone burger op straat, dan moet je de gevolgen dragen”.

De gearresteerde en beschuldigde politieagent is Michael Thomas Slager (33), die volgens videobeelden die The New York Times verkreeg zaterdag, bij een verkeerscontrole, de wegrennende verdachte Walter Lamer Scott (50) in de rug schoot. “De agent voelde zich bedreigd”, verklaarde zijn advocaat aan de Times, nadat Scott had geprobeerd hem zijn stun gun, zijn stroomstootwapen, te ontfutselen. Slager dacht volgens zijn advocaat dat Scott met dat wapen wegrende, maar in werkelijkheid had hij het achter de rug van de agent laten vallen.

Michael Slager
Michael Slager© Reuters

Slager had Scott tegengehouden omdat een van de achterlichten van zijn Mercedes defect was. Tegen Scott was een aanhoudingsbevel van een familierechtbank uitgevaardigd omdat hij achterstand had opgelopen bij het betalen van bijdragen voor zijn vier kinderen. Wellicht om die arrestatie te vermijden, was Scott gevlucht, achternagezeten door de agent, die de man met zijn stun gun raakte, maar onvoldoende om hem te immobiliseren. Daarop ontstond een schermutseling over de stun gun. Op de videobeelden is te zien hoe Slager de wegrennende man herhaaldelijk in de rug schiet en daarna het levenloze lichaam nog handboeien omdoet.

Volgens The New York Times is North Charleston een stad met zo’n 100.000 inwoners, voor 47 procent zwart en 37 procent blank. Het politiekorps is daarentegen voor 80 procent wit.

Deze zaak is de zoveelste in de afgelopen maanden waarbij een ongewapende zwarte man sterft na een tussenkomst van een blanke agent. Het meest besproken geval vond plaats in Ferguson, waar de 18-jarige jongen Michael Brown door een agent werd doodgeschoten. En in New York overleefde Eric Garner, die werd opgepakt omdat hij in het zwart individuele sigaretten verkocht, de wurggreep van een agent niet. In Cleveland werd een met een speelgoedpistool spelend kind door agenten neergeschoten. Enzoverder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content