Hoewel de door de VS geleide militaire coalitie tegen de terreurgroep IS recent successen opleverden, maakt de VS zich tegelijkertijd zorgen over de opmars van IS in Libië. 'Deze oorlog zal niet alleen in Irak en Syrië worden gevoerd, ook in Libië binden we de strijd aan', klonk het afgelopen week in Parijs. Daar beraadslaagden de ministers van Defensie Ashton Carter van de VS, Jean-Yves Le Drian (Frankrijk), Ursula von der Leyen (Duitsland), Marise Payne (Australië), Roberta Pinotti (Italië), Jeanine Hennis-Plasschaert (Nederland) en Michael Fallon (Groot-Birttannië) over de strategie tegen IS.

Kankergezwel

Carter noemde IS een 'kankergezwel in het Midden-Oosten, met uitzaaiingen in andere regio's.' En ofschoon de VS nog definitieve beslissing heeft genomen over een operatie tegen IS in Libië, zal het licht weldra op groen worden gezet, voorspellen experts. Dat schrijft The Washington Post.

Zowel de VS als Groot-Brittannië zouden de afgelopen maanden verkenningsmissies in het land hebben georganiseerd. Hun waarschuwingen dat IS blijft uitgroeien, de groep zou nu tot 3.000 strijders hebben, brengt de mogelijkheid tot militaire interventie in een stroomversnelling.

'We moeten voorkomen dat IS zich via Libië verspreidt naar andere landen in Noord-Afrika', stelt de Amerikaanse generaal Joseph Francis Dunford in de krant. 'We moeten een firewall plaatsen tussen IS in Libië en andere extremistische groeperingen in Afrika.'

'Europa zal ten oorlog moeten trekken'

In een interview op Knack.be voorspelde Midden-Oosten-kenner Koert De Beuf eind 2015 al dat de aandacht van IS naar Libië zou verplaatsen. 'Op 300 kilometer van Italië zullen ze hun nieuwe, zeer sterke en veel moeilijker te controleren uitvalsbasis installeren. Europa zal geen andere keuze hebben dan opnieuw ten oorlog te trekken in Libië.'

De verschillende landen van de coalitie zullen in februari in Brussel vergaderen om te praten over nieuwe bijdragen.

Nationale regering

Afgelopen week zijn de twee conflictpartijen in Libië, meer dan een maand na de ondertekening van een vredesplan, het eens geworden over een regering van nationale eenheid. Het verzoenen van de twee regeringen, eentje in de oostelijke havenstad Tobroek (internationaal erkend) en eentje met islamitische inslag in de hoofdstad Tripoli, kwam er na druk van de Verenigde Naties.

Met de nieuwe regering zou een einde moeten komen aan de burgeroorlog, waarin Libië sinds de val van kolonel Moammar al-Khadafi in 2011 was verzonken. Door het machtsvacuüm kon IS oprukken en om de terroristen te verslaan is een verenigd Libië nodig', verduidelijkte professor politieke wetenschappen Dirk Vandewalle (universiteit van Dartmouth) eerder op Knack.be. (AVE)

Hoewel de door de VS geleide militaire coalitie tegen de terreurgroep IS recent successen opleverden, maakt de VS zich tegelijkertijd zorgen over de opmars van IS in Libië. 'Deze oorlog zal niet alleen in Irak en Syrië worden gevoerd, ook in Libië binden we de strijd aan', klonk het afgelopen week in Parijs. Daar beraadslaagden de ministers van Defensie Ashton Carter van de VS, Jean-Yves Le Drian (Frankrijk), Ursula von der Leyen (Duitsland), Marise Payne (Australië), Roberta Pinotti (Italië), Jeanine Hennis-Plasschaert (Nederland) en Michael Fallon (Groot-Birttannië) over de strategie tegen IS. Carter noemde IS een 'kankergezwel in het Midden-Oosten, met uitzaaiingen in andere regio's.' En ofschoon de VS nog definitieve beslissing heeft genomen over een operatie tegen IS in Libië, zal het licht weldra op groen worden gezet, voorspellen experts. Dat schrijft The Washington Post. Zowel de VS als Groot-Brittannië zouden de afgelopen maanden verkenningsmissies in het land hebben georganiseerd. Hun waarschuwingen dat IS blijft uitgroeien, de groep zou nu tot 3.000 strijders hebben, brengt de mogelijkheid tot militaire interventie in een stroomversnelling. 'We moeten voorkomen dat IS zich via Libië verspreidt naar andere landen in Noord-Afrika', stelt de Amerikaanse generaal Joseph Francis Dunford in de krant. 'We moeten een firewall plaatsen tussen IS in Libië en andere extremistische groeperingen in Afrika.' In een interview op Knack.be voorspelde Midden-Oosten-kenner Koert De Beuf eind 2015 al dat de aandacht van IS naar Libië zou verplaatsen. 'Op 300 kilometer van Italië zullen ze hun nieuwe, zeer sterke en veel moeilijker te controleren uitvalsbasis installeren. Europa zal geen andere keuze hebben dan opnieuw ten oorlog te trekken in Libië.' De verschillende landen van de coalitie zullen in februari in Brussel vergaderen om te praten over nieuwe bijdragen. Afgelopen week zijn de twee conflictpartijen in Libië, meer dan een maand na de ondertekening van een vredesplan, het eens geworden over een regering van nationale eenheid. Het verzoenen van de twee regeringen, eentje in de oostelijke havenstad Tobroek (internationaal erkend) en eentje met islamitische inslag in de hoofdstad Tripoli, kwam er na druk van de Verenigde Naties.Met de nieuwe regering zou een einde moeten komen aan de burgeroorlog, waarin Libië sinds de val van kolonel Moammar al-Khadafi in 2011 was verzonken. Door het machtsvacuüm kon IS oprukken en om de terroristen te verslaan is een verenigd Libië nodig', verduidelijkte professor politieke wetenschappen Dirk Vandewalle (universiteit van Dartmouth) eerder op Knack.be. (AVE)