Volgens het Witte Huis gaat het om een "historische benoeming".

Washington opent voorlopig nog geen ambassade in Mogadishu. Dhanani zal actief zijn vanuit de Amerikaanse ambassade in Nairobi (Kenia).

Somalië heeft geen reële centrale overheid sinds de val van het autoritaire regime van president Siad Barre in 1991. Sindsdien is het in een permanente staat van burgeroorlog, overgeleverd aan de grillen van warlords, criminele bendes en islamistische groepen. Al-Shabaab, de gewapende islamisten met banden met Al-Qaida, zijn het belangrijkste obstakel voor vrede in Somalië.

De eerste verkiezingen met meerdere partijen en algemeen stemrecht in 40 jaar zijn er gepland in 2016. Het land, geleid door president Hassan Sheikh Mohamud, geniet grote internationale steun. Maar aanhangers van Mohamud raken ontgoocheld over zijn beleid.

(Belga/RR)

Volgens het Witte Huis gaat het om een "historische benoeming". Washington opent voorlopig nog geen ambassade in Mogadishu. Dhanani zal actief zijn vanuit de Amerikaanse ambassade in Nairobi (Kenia). Somalië heeft geen reële centrale overheid sinds de val van het autoritaire regime van president Siad Barre in 1991. Sindsdien is het in een permanente staat van burgeroorlog, overgeleverd aan de grillen van warlords, criminele bendes en islamistische groepen. Al-Shabaab, de gewapende islamisten met banden met Al-Qaida, zijn het belangrijkste obstakel voor vrede in Somalië. De eerste verkiezingen met meerdere partijen en algemeen stemrecht in 40 jaar zijn er gepland in 2016. Het land, geleid door president Hassan Sheikh Mohamud, geniet grote internationale steun. Maar aanhangers van Mohamud raken ontgoocheld over zijn beleid.(Belga/RR)