Het Libanese leger heeft een vrouw en dochter aangehouden van Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS), toen zij negen dagen geleden de grens met Syrië overstaken in het noorden van Libanon. De naam en nationaliteit van de vrouw, die als een van Baghdadi's echtgenotes werd geïdentificeerd, werden niet vrijgegeven.

Het is niet duidelijk hoeveel vrouwen de IS-leider heeft. Op een CV dat door IS-sympathisanten op sociale media werd gepubliceerd, was aangegeven dat de man gehuwd is. Volgens de islam mag hij vier vrouwen hebben.

Harde klap voor Baghdadi

De vrouw die met een vals paspoort reisde, werd volgens Reuters door het leger gearresteerd met de hulp van 'materiaal van buitenlandse inlichtingendiensten'. Volgens het persagentschap reisde de vrouw met een van haar dochters, niet met een van haar zonen zoals eerder gezegd werd. Er zullen nog DNA-tests worden uitgevoerd om na te gaan of het werkelijk om Baghdadi's kind gaat. Onderzoekers ondervragen de vrouw in het hoofdkwartier van het Libanese ministerie van Defensie, zo meldt de krant As-Safir.

Websites van Islamitische Staat hebben nog niet op de aanhouding gereageerd, maar de arrestatie zou een harde klap zijn voor Baghdadi, meldt Reuters. De aanhouding kan gebruikt worden om te onderhandelen met de terreurbeweging die vele buitenlanders, Irakezen en Syriërs gevangengenomen heeft.

'Saoedi-Arabië aanvallen'

IS heeft grote gebieden veroverd in Irak en Syrië, de oostelijke buur van Libanon, en heeft er het kalifaat uitgeroepen. Baghdadi wil zijn radicale islamitische visie opleggen aan de regio en zijn macht nog uitbreiden.

Libanese veiligheidsdiensten treden dan ook hardhandig op tegen IS-sympathisanten in het land. De inlichtingendiensten zijn er extra waakzaam langs de grens. De afgelopen maanden werd een aantal islamitische militanten opgepakt op verdenking van het organiseren van aanslagen om de invloed van IS in het buurland van Syrië uit te breiden.

Het land kampt met de spillover van het Syrische conflict. Militanten van het al-Nusra-front en IS namen in augustus 2014 27 leden van Libanese veiligheidsdiensten gevangen. Ze eisen in ruil de vrijlating van islamisten die door Libanon worden vastgehouden.

In een boodschap die op 13 november werd vrijgegeven, riep de Iraakse Baghdadi nog op om de leiders van Saoedi-Arabië aan te vallen. Zijn kalifaat zou zich naar eigen zeggen hebben uitgebreid tot Saoedi-Arabië en vier andere Arabische landen. Voorts riep hij op tot 'vulkanen van jihad' over de hele wereld.

Het Libanese leger heeft een vrouw en dochter aangehouden van Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS), toen zij negen dagen geleden de grens met Syrië overstaken in het noorden van Libanon. De naam en nationaliteit van de vrouw, die als een van Baghdadi's echtgenotes werd geïdentificeerd, werden niet vrijgegeven.Het is niet duidelijk hoeveel vrouwen de IS-leider heeft. Op een CV dat door IS-sympathisanten op sociale media werd gepubliceerd, was aangegeven dat de man gehuwd is. Volgens de islam mag hij vier vrouwen hebben.De vrouw die met een vals paspoort reisde, werd volgens Reuters door het leger gearresteerd met de hulp van 'materiaal van buitenlandse inlichtingendiensten'. Volgens het persagentschap reisde de vrouw met een van haar dochters, niet met een van haar zonen zoals eerder gezegd werd. Er zullen nog DNA-tests worden uitgevoerd om na te gaan of het werkelijk om Baghdadi's kind gaat. Onderzoekers ondervragen de vrouw in het hoofdkwartier van het Libanese ministerie van Defensie, zo meldt de krant As-Safir. Websites van Islamitische Staat hebben nog niet op de aanhouding gereageerd, maar de arrestatie zou een harde klap zijn voor Baghdadi, meldt Reuters. De aanhouding kan gebruikt worden om te onderhandelen met de terreurbeweging die vele buitenlanders, Irakezen en Syriërs gevangengenomen heeft.IS heeft grote gebieden veroverd in Irak en Syrië, de oostelijke buur van Libanon, en heeft er het kalifaat uitgeroepen. Baghdadi wil zijn radicale islamitische visie opleggen aan de regio en zijn macht nog uitbreiden.Libanese veiligheidsdiensten treden dan ook hardhandig op tegen IS-sympathisanten in het land. De inlichtingendiensten zijn er extra waakzaam langs de grens. De afgelopen maanden werd een aantal islamitische militanten opgepakt op verdenking van het organiseren van aanslagen om de invloed van IS in het buurland van Syrië uit te breiden.Het land kampt met de spillover van het Syrische conflict. Militanten van het al-Nusra-front en IS namen in augustus 2014 27 leden van Libanese veiligheidsdiensten gevangen. Ze eisen in ruil de vrijlating van islamisten die door Libanon worden vastgehouden.In een boodschap die op 13 november werd vrijgegeven, riep de Iraakse Baghdadi nog op om de leiders van Saoedi-Arabië aan te vallen. Zijn kalifaat zou zich naar eigen zeggen hebben uitgebreid tot Saoedi-Arabië en vier andere Arabische landen. Voorts riep hij op tot 'vulkanen van jihad' over de hele wereld.