Vrouw Assad: ‘Het is het Westen dat onze kinderen verdeelt in dit conflict’

Asma al-Assad © /

In haar eerste interview sinds 2011 zegt de first lady van Syrië, Asma al-Assad, dat ze aan de zijde van haar man zal blijven staan. Ze haalt ook uit naar de westerse media.

De first lady van Syrië, Asma al-Assad (41), heeft naar eigen zeggen een voorstel afgewezen om te vluchten uit het door burgeroorlog geteisterde land. ‘Het was een poging om het geloof van de mensen in hun hun president te doen wankelen’, zei de echtgenote van machthebber Bashar al-Assad in een zeldzaam gesprek met tv-zender Russia 24. De moeder van drie kinderen weigert echter bekend te maken van wie het aanbod om te vluchten kwam.

In het interview dankte de vrouw van Assad ook Rusland voor zijn ‘nobele pogingen’ om het regime te ondersteunen.

Verder haalt de presidentsvrouw uit naar de westerse media die volgens haar selectief berichten over slachtoffers bij kinderen in Syrië, ‘afhankelijk van de loyauteiten van hun ouders’. Volgens haar besteden de media meer aandacht aan vluchtelingenkinderen zoals Aylan Kurdi dan aan de kinderen in Syrië zelf die door de rebellen worden vermoord omdat dat ‘beter past in hun politieke agenda’. Ze vraagt ook aandacht voor de vluchtelingenstroom en ‘ongeziene humanitaire ramp’ in haar eigen land. ‘Deze mensen zijn even belangrijk als alle anderen.’

Asma al-Assad werd geboren in Londen en is sinds 2000 de first lady van Syrië, nadat Assad het presidentschap van zijn vader overnam. Sinds het begin van het conflict krijgt Asma vaak de kritiek dat ze zich in stilte hult. Ze verschijnt ook niet vaak in het openbaar. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content