Vroegere Duitse president Richard von Weizsäcker overleden

Richard von Weizsäcker © Belga

De vroegere Duitse president Richard von Weizsäcker is zaterdag op 94-jarige leeftijd overleden, zo heeft het Duitse persbureau DPA uit bronnen rond zijn familie vernomen. Het kabinet van huidig president Joachim Gauck heeft het bericht bevestigd.

De christendemocratische politicus Richard von Weizsäcker, geboren op 15 april 1920 in Stuttgart, was tussen 1981 en 1984 burgemeester van West-Berlijn.

In 1984 werd hij president van de Bondsrepubliek, wat hij tot 1994 zou blijven.

Tijdens zijn ambtsperiode heeft hij na de val van de Berlijnse Muur in 1989 dus de hereniging in 1990 van beide Duitslanden meegemaakt.

Hij was derhalve ook de eerste president van het herenigd Duitsland en de eerste democratisch verkozen president sinds Paul von Hindenburg in 1934.

Toen hij zijn presidentieel ambt opnam, zei Richard von Weizsäcker ‘de president van alle burgers’ te willen zijn.

Een belangrijke mijlpaal in zijn ambstperiode was een rede op 8 mei 1985, toen het veertig jaar geleden was dat er een einde was gekomen aan de Tweede Wereldoorlog. Hij nam toen zonder enige verschoning afstand van de Duitse misdaden tijdens het Nazi-regime. De toenmalige West-Duitse president noemde het einde van WOII en het ineenstorten van dat regime ‘een dag van bevrijding’ en geen capitulatie van zijn land.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content