Vorige maand raakten 11 passagiersvliegtuigen van twee Libische luchtvaartmaatschappijen vermist nadat de islamistische Libische militie 'Dageraad van Libië' eind augustus de internationale luchthaven van Tripoli had veroverd. Foto's van de luchthaven toonden toen zwaar beschadigde en volledig vernietigde vliegtuigen.

De militie maakt deel uit van de islamistische alliantie van de Misrata-strijders. Die probeerden sinds midden juli de internationale luchthaven van de Libische hoofdstad te veroveren op de Zintan-militie die nauwer staat tot centristische politieke groeperingen in het land.

Verschillende scenario's

De laatste maanden kent Libië zijn ergste geweld sinds dictator Muammar Khaddafi in 2011 aan de dijk werd gezet tijdens een revolte. De Amerikaanse regering waarschuwt dan ook voor een potentiële broeihaard van terroristen en wijst op de mogelijkheid dat de gestolen vliegtuigen kunnen worden gebruikt in aanslagen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten om de komende verjaardag van 9/11 te herdenken.

Een ander mogelijk scenario is dat de vliegtuigen worden gebruikt om gewapende terroristen te transporteren naar een luchthaven die commerciële vliegtuigen ontvangt. Tunesië en Egypte hebben intussen alle vluchten van en naar Libië verboden.

Benghazi

Op 11 september wordt niet alleen de 13e verjaardag van de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington herdacht, maar ook de tweede verjaardag van de islamtische aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in Libië. Daarbij kwamen 4 Amerikanen om, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens.

Vorige maand raakten 11 passagiersvliegtuigen van twee Libische luchtvaartmaatschappijen vermist nadat de islamistische Libische militie 'Dageraad van Libië' eind augustus de internationale luchthaven van Tripoli had veroverd. Foto's van de luchthaven toonden toen zwaar beschadigde en volledig vernietigde vliegtuigen. De militie maakt deel uit van de islamistische alliantie van de Misrata-strijders. Die probeerden sinds midden juli de internationale luchthaven van de Libische hoofdstad te veroveren op de Zintan-militie die nauwer staat tot centristische politieke groeperingen in het land.De laatste maanden kent Libië zijn ergste geweld sinds dictator Muammar Khaddafi in 2011 aan de dijk werd gezet tijdens een revolte. De Amerikaanse regering waarschuwt dan ook voor een potentiële broeihaard van terroristen en wijst op de mogelijkheid dat de gestolen vliegtuigen kunnen worden gebruikt in aanslagen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten om de komende verjaardag van 9/11 te herdenken. Een ander mogelijk scenario is dat de vliegtuigen worden gebruikt om gewapende terroristen te transporteren naar een luchthaven die commerciële vliegtuigen ontvangt. Tunesië en Egypte hebben intussen alle vluchten van en naar Libië verboden.Op 11 september wordt niet alleen de 13e verjaardag van de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington herdacht, maar ook de tweede verjaardag van de islamtische aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in Libië. Daarbij kwamen 4 Amerikanen om, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens.