Voorstel om NSA te kortwieken sneuvelt in Amerikaans parlement

© Reuters

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft nipt een amendement verworpen dat de bevoegdheid National Security Agency (NSA) om informatie te verzamelen zou beperken.

De NSA kan dus op grote schaal telefoon- en internetverkeer blijven controleren. Het amendement werd ingediend na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over het uitgebreide spionageprogramma van de NSA.

Een een heterogene groep parlementsleden, gaande van leden van de rechtse Tea Party-beweging tot erg linkse Democraten, steunde het voorstel. Ze beten uiteindelijk in het zand, al was het met 217 stemmen tegen 205 wel nipt.

NSA weert zich

Het was de Republikein Justin Amash uit Michigan die het amendement had ingediend. Naar eigen zeggen wilde hij dat voortaan enkel nog gegevens zouden worden verzameld van Amerikanen naar wie een onderzoek gevoerd wordt en dus niet, zoals tot nu toe gebeurt, van zowat iedereen in de VS.

De baas van de NSA, Keith Alexander, trachtte dinsdag in een haastig geplande briefing nog parlementsleden te overtuigen om het programma te laten zoals het is. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content