Moord op Shinzo Abe: vermoedelijke dader koesterde ‘wrok’ voor Japanse ex-premier

Shinzo Abe neergeschoten op 8 juli 2022. © Reuters

In Japan is Shinzo Abe doodgeschoten. Verschillende wereldleiders hebben met verbijstering gereageerd op de aanslag op de Japanse oud-premier.

De aanslag gebeurde omstreeks 11.30 uur plaatselijke tijd (04.30 uur Belgische tijd). 

Er werd een verdachte opgepakt, die de feiten volgens een politiewoordvoerder heeft bekend.

Het gaat om een 41-jarige werkloze. Hij vertelde de speurders dat hij een zelfgemaakt vuurwapen had gebruikt. ‘De verdachte verklaarde dat hij wrok koesterde tegen een bepaalde organisatie en bekende dat hij de misdaad pleegde omdat hij geloofde dat voormalig premier Abe banden had (met die organisatie)’, aldus de woordvoerder. Hij weigerde om meer details te geven.

Eerder had de Japanse zender NHK bericht dat de verdachte ‘ontevreden’ was over Abe en hem had willen ‘vermoorden’.

NHK meldde ook dat de vermoedelijke dader een voormalig lid is van de zelfverdedigingstroepen, het leger van het land. Hij zou met zijn zelfgemaakt vuurwapen twee schoten afgevuurd hebben op Abe, die in de linkerborst werd geraakt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op tv-beelden was te zien hoe Abe in elkaar zakte op straat in de oude keizerlijke stad Nara. 

 Japan houdt zondag verkiezingen voor het hogerhuis, waarbij de LDP naar verwachting een klinkende overwinning zal behalen. Het Aziatische land wordt beschouwd als een van de veiligste landen met de strengste wapenwetten ter wereld.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Onze premier Alexander De Croo spreekt over een ontstellende aanslag. België stuurt zijn oprechte deelneming aan zijn familie en de mensen van Japan.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemt Abe een fantasisch persoon, grote democraat en voorvechter van de multilaterale wereld. Ik rouw met zijn familie, vrienden en de bevolking van Japan. Deze brutale en laffe moord schokt de hele wereld.

Ik zal de brute moord op deze grootse man nooit begrijpen. Japan, de Europeanen delen uw verdriet, zegt de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO is diepbedroefd door de gruwelijke moord op Shinzo Abe, een verdediger van de democratie en al vele jaren mijn vriend en collega.

   Velen zullen zich zijn wereldwijde leiderschap in moeilijke tijden blijven herinneren. Mijn gedachten zijn bij zijn familie, vrienden en het Japanse volk, tweet aftredend Brits premier Boris Johnson.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zegt dat hij verbijsterd en diep bedroefd  is. De dodelijke aanslag op Shinzo Abe laat me met stomheid geslagen en diep bedroefd achter, schrijft hij op Twitter. Hij benadrukt dat hij aan de zijde van Japan staat in deze moeilijke uren.

Het Kremlin veroordeelt met sterkst mogelijke bewoordingen de moord. De Russische president Vladimir Poetin zal in de nabije toekomst een rouwbetuiging sturen, klinkt het nog. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov benadrukt de goede band die Poetin met Abe had.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Verkiezingen gaan door

De Japanse premier Fumio Kishida heeft vrijdag, in een reactie op de moord op voormalig regeringsleider Shinzo Abe, gezegd dat de voorbereidingen voor de verkiezingen van zondag worden voortgezet. Kishida benadrukte dat het van groot belang is om op te komen voor vrije en eerlijke verkiezingen, die de basis van de democratie vormen en dat Japan nooit zal toegeven aan geweld.

Ik was aan het bidden dat zijn leven gered zou worden, maar ondanks dat, hoorde ik het nieuws (van zijn dood). Woorden schieten tekort. Ik betuig mijn oprechte deelneming en bid dat zijn ziel in vrede moge rusten, verklaarde een geëmotioneerde Kishida aan journalisten. In deze verkiezingsperiode werd een barbaarse daad gepleegd, waarbij voormalig premier Abe om het leven kwam. Dit is onvergeeflijk. Wij veroordelen (deze daad) nogmaals, in de meest krachtige bewoordingen, klonk het verder.

Abe was de langstzittende premier van Japan, van 2012 tot 2020. Hij trad af wegens ziekte, maar bleef een sterke politieke aanwezigheid behouden. Zondag vinden in Japan verkiezingen voor het Hogerhuis van het parlement plaats.

Partner Content