Voor het eerst dodelijk ongeval met zelfrijdende auto

Archiefbeeld van een Tesla S © Knack.be

Bij een botsing tussen een zelfrijdende Tesla S sportauto en een tractor met trailer in Florida is de inzittende van de Tesla om het leven gekomen. Het gaat om het eerste dodelijk ongeval met een zelfrijdende auto.

Dat melden onder meer de LA Times en het PBS tv-nieuws. De botsing dateert al van 7 mei. De overheid is een onderzoek gestart.

Volgens PBS gebeurde het ongeval aan een kruispunt zonder verkeerslichten in Williston, Florida, waarbij de tractor naar links afsloeg. De man die in de zelfrijdende auto op de chauffeurpositie zat, kwam om het leven.

Tesla laat via zijn website weten dat de sensoren van de zelfrijdende auto de witte buitenkant van de trailer niet registreerden, die loodrecht op de Tesla S stond, zodat de remmen niet in werking traden. Er stond fel licht op het moment van de botsing, waardoor het contrast met het wit niet geregistreerd werd. De inzittende (de chauffeur, noemt Tesla hem), had evenmin de trailer geregistreerd, aldus de website.

Hoge wielen

De combinatie van dat licht en “de grote hoogte van de trailer”, maakte dat de autopiloot ervan uitging dat het voertuig onder de trailer kon passeren. De voorruit werd verbrijzeld.

“Dit is de eerste bekende dode in 200 miljoen kilometers met autopiloot”, aldus de Tesla-website. “In de VS is er gemiddeld een dodelijk ongeval per 150 miljoen kilometer. Wereldwijd is er per 100 miljoen kilometer een dodelijk ongeval”.

“De autopiloot wordt steeds beter, maar is nog niet perfect. En de chauffeur moet alert blijven”.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content