VN wil vredesmacht in Congo versterken

© Reuters

De Verenigde Naties overwegen hun vredestroepen in de Democratische Republiek Congo te versterken. Daarmee moet een einde komen aan de kritiek dat die machteloos toekijken.

De extra slagkracht is nodig om het hoofd te bieden aan de golf van geweld en verkrachtingen in het oosten van het land, vooral door de door Rwanda en Oeganda gesteunde rebellen van M23.

Meer macht

VN-topfunctionaris Herve Ladsous meldde tijdens een briefing achter gesloten deuren aan de VN-Veiligheidsraad dat de mogelijkheden bestaan om Monusco, de blauwhelmenmissie, meer macht te geven in de strijd tegen M23.

Monusco telt momenteel 17.000 manschappen en is daarmee de grootste vredesmissie van de VN op het Afrikaanse continent. De missie heeft in het verleden kritiek gekregen omdat de blauwhelmen vaak toekeken terwijl gruweldaden tegen de burgerbevolking werden begaan.

Meer helikopters

Tot de door Ladsous genoemde opties behoort het sturen van meer helikopters. De blauwhelmen moeten immers opereren in een gebied met de omvang van West-Europa. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content