VN-Veiligheidsraad eist einde van Israëlische nederzetting, VS onthouden zich, Israël legt resolutie naast zich neer

© Reuters

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft in New York een resolutie goedgekeurd die een einde eist aan het Israëlische nederzettingenbeleid op de bezette Westelijke Jordaanoever. Korte tijd later liet Israël weten dat het een ‘schandelijke’ resolutie is, en dat men er geen rekening mee zal houden.

Opvallend: de Verenigde Staten, traditioneel de grootste bondgenoot van Israël, maakten geen gebruik van hun vetorecht en hielden het op een onthouding. De 14 andere leden van de V-Raad stemden vóór.

In de resolutie wordt onderstreept dat de Israëlische kolonies overtredingen zijn van het internationaal recht en belemmeringen vormen voor een tweestatenoplossing. Een gelijkaardige tekst werd in 2011 nog door de VS verworpen. Toen luidde het dat zulke resolutie de ‘vredesgesprekken’ in het Midden-Oosten zouden belemmeren.

Uitzonderlijke onthouding van VS

De laatste keer dat de VS zich bij een stemming over het Israëlisch-Palestijnse conflicten onthielden, was in 2009. Toen betrof de resolutie een oproep tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Daarvoor heeft Washington niet minder dan dertig keer resolutie-ontwerpen in de V-Raad geblokkeerd, wat ook de inhoud was. De nieuwe resolutie bevestigt eigenlijk een resem VN-resoluties over de kwestie. Die zijn tot de dag van vandaag dode letter gebleven.

Dat de Verenigde Staten dit keer geen gebruik maakten van hun vetorecht, heeft vermoedelijk veel te maken met de binnenlandse politiek. President-elect Donald Trump, die al voor ophef zorgde door een bekend zionist tot VS-ambassadeur in Tel Aviv te benoemen, had immers tot een veto opgeroepen. En de huidige Democratische regering in Washington kon het zich veroorloven, een maand voor zij afstand van de macht doet, om uitzonderlijk eens met de spierballen te rollen richting Israël.

Trump is not amused

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu© AFP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had op Twitter eerder al opgeroepen tot een Amerikaans veto. Donald Trump was hem daarin gevolgd. ‘Zoals de VS lang hebben aangevoerd, kan vrede tussen de Israël’s en de Palestijnen er enkel komen via rechtstreekse onderhandelingen tussen de partijen, en niet via het opleggen van verplichtingen door de VN. Dit brengt Israël in een zeer slechte onderhandelingspositie en is heel oneerlijk ten opzichte van alle Israëli’s’, luidde het.

De Amerikaanse onthouding kon dan ook op weinig begrip rekenen bij Trump, die naderhand een duidelijk antwoordt de wereld instuurde: ‘Wat de VN betreft: de zaken zullen anders liggen na 20 januari’, verwees hij op Twitter naar de start van zijn presidentschap.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Schandelijk’

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu meldde in een communiqué dat de joodse staat zich niet zal houden aan deze “schandelijke anti-Israëlische resolutie” en zal doorgaan met zijn nederzettingsbeleid. Voor sancties hoeft Tel Aviv niet te vrezen: de resolutie bevat geen enkele vorm van dwang of sanctiedreiging.

De andere reacties op de resolutie waren even voorspelbaar. De Palestijnen reageren opgetogen, AIPAC, de grootste joodse lobby in de VS, meldde “diep verontrust” te zijn.

Partner Content