VN-secretaris-generaal roept op om kernwapens af te schaffen

VN Secretaris-Generaal Antonio Guterres tijdens een speech ter herdenking van de slachtoffers van de atoombom op Hiroshima, Japan op 6 augustus 2022. © Reuters

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft in krachtige bewoordingen opgeroepen tot de afschaffing van kernwapens. Dat gebeurde na een mislukte VN-conferentie rond ontwapening.

‘Onze wereld is lang genoeg gegijzeld geweest door kernwapens’, schreef de secretaris-generaal zondag op Twitter. ‘Deze instrumenten van de dood garanderen noch overwinning noch veiligheid’.

Hun enige resultaat is vernieling, aldus Guterres. ‘Laten we ervoor zorgen dat het testen voorgoed stopt en dat kernwapens voor eens en voor altijd verleden tijd zijn’, besloot hij.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wereldwijd neemt, onder meer als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de bezorgdheid over een nucleaire oorlog toe.

Vrijdag kon de VN na vier weken vergaderen geen gemeenschappelijke verklaring goedkeuren over het non-proliferatieverdrag voor nucleaire wapens. Rusland weigerde de verklaring te ondertekenen.

‘Wat echt problematisch is, tekst of geen tekst, is dat er niets wordt gedaan om het huidige niveau van nucleaire dreiging te verminderen’, zei Beatrice Fihn toen, die de internationale campagne tot afschaffing van kernwapens (ICAN) leidt. Het ontwerp van de slottekst was hoe dan ook al ‘heel zwak, ver van de realiteit’, zei ze. Ze miste in de dus niet eens goedgekeurde tekst ‘concrete engagementen om te ontwapenen’.

Bij de start van de conferentie had secretaris-generaal Guterres verklaard dat de ‘nucleaire dreiging op een niveau was dat niet meer gezien was sinds het einde van de Koude Oorlog. Vandaag is de mensheid één misverstand, één inschattingsfout verwijderd van nucleaire vernietiging’, zei Guterres toen.

Partner Content