VN: 'restricties op migratie in Balkan creëren chaos'

23/02/16 om 23:29 - Bijgewerkt om 23:29

Nieuwe restricties op immigratie op de Balkanroute "creëren chaos aan verschillende grensposten", zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR). En dat drijft de vluchtelingen volgens UNHCR in handen van mensensmokkelaars.

VN: 'restricties op migratie in Balkan creëren chaos'

Schermutseling in Idomeni, Griekenland, waar vluchtelingen en migranten Macedonië proberen in te komen © REUTERS

De maatregelen die Oostenrijk en verschillende Balkanlanden nemen, brengen vooral Griekenland in de problemen, dat moeite heeft om de grote groep vluchtelingen in het land de nodige voorzieningen aan te bieden, laat de UNHCR verstaan in een persbericht.

De vluchtelingenorganisatie hekelt vooral de quota's die landen zichzelf opleggen en de restricties op basis van nationaliteit. Dit drijft deze mensen in de handen van mensensmokkelaars omdat ze vaak aan een grenspost stranden zonder bescherming.

'Focus is migranten buitenhouden'

Hoewel de meeste migranten op de vlucht zijn geslagen voor oorlogen en vervolgingen, "lijkt het erop dat de sommige Europese landen meer gefocust zijn om de vluchtelingen en migranten buiten te houden, dan op hun verantwoordelijkheid om de stroom het hoofd te bieden en te werken aan gemeenschappelijke oplossingen", aldus nog de UNHCR.

(Belga/RR)

Onze partners