VN-rapport: ‘IS gebruikt mentaal gehandicapten voor zelfmoordaanslagen’

Kinderen op de vlucht voor IS © REUTERS

Levend begraven minderjarigen, gekruisigde kinderen, minderjarigen die als seksslavinnen verkocht worden, met prijskaartje en al, gemartelde jongeren, jongeren die jongeren doden, mentaal gehandicapte kinderen die niet beseffen dat ze zichzelf zullen opblazen.

In een nieuwe rapport dat door de VN-Commissie voor de Rechten van het Kind werd opgesteld, staat een litanie aan rechtenschendingen door Islamitische Staat beschreven. Renate Winter, die als expert het rapport toelichtte, zei dat het geweld veelal gericht was tegen minderheden, maar niet altijd. Zo worden jongeren, minder dan 18, gebruikt als menselijk schild bij bombardementen, ze worden ingezet als informant, als bommenmakers of als zelfmoordterrorist.

“We hebben verslagen over kinderen, meer in het bijzonder kinderen met mentale beperking, die gebruikt werden in zelfmoordacties, hoogst waarschijnlijk zonder dat ze het zelf doorhadden”, aldus Winter in een gesprek met het persagentschap Reuters.

“Er werd een video online geplaatst waarin getoond wordt hoe kinderen van acht of jonger opgeleid worden tot kindsoldaten”.

Prijskaartje

De VN-organisatie stelde voor het eerst sinds 1998 weer een rapport op over Irak, en vooral de wreedheden van IS worden in de verf gezet. Zo is er “het systematisch doden van kinderen die behoren tot religieuze en etnische minderheden, daarbij massa-executies van jongens, evenals berichten over onthoofdingen, kruisigingen van kinderen en het levend begraven van kinderen.”

IS begaat volgens Winter “systematisch seksueel geweld”, met daarbij “ontvoering en seksuele slavernij voor kinderen”. Die kinderen worden in de markt verkocht, aldus Winter, met een prijskaartje om.

Ook in IS-gebied worden kinderen die dan niet behoren tot een etnische of religieuze minderheid getroffen door bombardementen, en wordt sterfte door dehydratie, honger en hitte gesignaleerd.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content