VN over Syrië: ‘Regime Assad roeit gevangenen uit’

Sergio Pinheiro, hoofd van het mensenrechtenonderzoek van de VN in Syrië © REUTERS

In een rapport geeft de VN aan dat het regime van de Syrische president Assad politieke gevangenen niet alleen martelt en verwaarloost, maar ook op grote schaal doodt. Het al-Nusra-front en IS gaan niet zachtaardiger om met gevangenen, aldus het rapport.

De VN onderzoekt sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië het lot van de gevangenen.

Voor dit rapport hebben onderzoekers tussen maart 2011 en november 2015 met 500 overlevenden van die ‘overheidsgevangenschap’ gesproken. 200 van hen zeggen dat ze in gevangenschap met eigen ogen “een of meerdere overlijdens” hebben gezien.

In sommige gevallen ging het om gevangenen die doodgeslagen werden, in andere van mensen die stierven na marteling, of bij gebrek aan voedsel, water of medische zorg.

Massagraven

Getuigen vertelden dat ze met hun gezicht naar de muur moesten gaan staan, terwijl een medegevangene gemarteld werd. Hij overleed enkele dagen later aan de gevolgen.

De VN maakt in het rapport melding van een man die aan zijn geslachtsdelen was gemarteld, en bloedend naar de cel was teruggebracht. Hij bloedde dood.

Een oudere man in Homs werd aan zijn armen opgehangen, in die positie gemarteld, onder meer via brandende sigaretten in zijn ogen, heet metaal en stokslagen op zijn rug. Vervolgens werd hij achtergelaten, terwijl hij nog altijd aan zijn armen opgehangen bleef. Hij bleek drie uur later dood.

Behalve die individuele gevallen meldt het VN-team ook massale dood. Zo zijn in Aleppo in januari 2013 140 gevangenen doodgeschoten terwijl hun handen op de rug gebonden waren – executiestijl.

‘Komt neer op uitroeiing’

De VN gaat ervan uit dat het regime van president Bashar al-Assad sinds 2011 altijd ’tienduizenden gevangenen’ in al dan niet officiële locaties vasthield. Daarbij is er “een dringende en grootschalige crisis” aan de gang “in de bescherming van mensenrechten”.

Die misdaden gebeuren met kennis van hogerhand, aldus de VN – in vele gevallen maken de gevangenen nog een tocht langs een ziekenhuis alvorens in een massagraf te verdwijnen.

“Overheidsvertegenwoordigers leggen welbewust zodanig slechte voorwaarden aan de gevangenen op dat hun leven in het gedrang komt, en ze zijn zich ervan bewust dat massale sterfte het gevolg zou zijn”, aldus Sergio Pinheiro, de Braziliaanse hoofdonderzoeker van de VN inzake mensenrechten in Syrië, in een mededeling. “Deze daden, die beantwoordt aan staatspolitiek, komen neer op uitroeiing als een misdaad tegen de mensheid”.

De VN is evenmin mals voor (een deel van) de oppositie. Zowel Islamitische Staat als het al-Nusra-front martelen en doden gevangengenomen Syrische soldaten. IS heeft, zoals het regime, kampen waar “marteling en executies” routine zijn.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content