Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) donderdag gezegd. Zondag kwamen slechts 155 mensen toe op de eilanden Kalymnos, Megisti, Lesbos, Chios en Kos, terwijl er de voorbije maand dagelijks gemiddeld 4.500 mensen toestroomden.

De vluchtelingenstoom daalt zo naar het laagste niveau sinds lang."De toestroom is beperkt, met slechts enkele honderden migranten die afgelopen weekend aangekomen zijn op de eilanden van de Egeïsche Zee", zo meldt een bron bij het Griekse ministerie van Migratiebeleid. "Dat tegenover de duizenden aankomsten per dag de afgelopen maanden. Dit is een première sinds de zomer".

Nieuwe maatregelen

De sterke daling heeft mogelijk te maken met het slechte weer, dat de zo al erg gevaarlijke overtocht nog riskanter maakt. Volgens Griekse autoriteiten staat Turkije ook op de rem. "Dit kan te wijten zijn aan het slechte weer, met de hevige wind op de zee, of aan de maatregelen van Slovenië, Servië en Macedonië om enkel nog Syriërs, Afghanen en Irakezen toe te laten op de Balkanroute, of aan een teken van goede wil van Turkije, dat door de Europese Unie onder druk gezet is om het aantal vertrekkers vanop de Turkse stranden richting Griekse eilanden te beperken".

Ondertussen zitten wel nog honderden vluchtelingen vast aan de Grieks-Macedonische grens. De asielzoekers uit Pakistan, Soedan, Congo, Marokko en Bangladesh geraken niet verder, omdat de Macedonische grensbewakers nu enkel nog Syriërs, Irakezen en Afghanen langs de grensovergang Gevgelija laten passeren. De anderen worden als "economische vluchtelingen" bestempeld. Dat begrip bestaat echter niet in het humanitair volkenrecht. Elke azielzoeker heeft het recht om zijn redenen te laten onderzoeken.

Sinds januari zijn 653.000 migranten aangekomen in Griekenland, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Volgens het IOM zijn dit jaar al minstens 585 mensen verdronken bij hun poging om de Egeïsche Zee over te steken.

(Belga/MVM)

Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) donderdag gezegd. Zondag kwamen slechts 155 mensen toe op de eilanden Kalymnos, Megisti, Lesbos, Chios en Kos, terwijl er de voorbije maand dagelijks gemiddeld 4.500 mensen toestroomden. De vluchtelingenstoom daalt zo naar het laagste niveau sinds lang."De toestroom is beperkt, met slechts enkele honderden migranten die afgelopen weekend aangekomen zijn op de eilanden van de Egeïsche Zee", zo meldt een bron bij het Griekse ministerie van Migratiebeleid. "Dat tegenover de duizenden aankomsten per dag de afgelopen maanden. Dit is een première sinds de zomer". De sterke daling heeft mogelijk te maken met het slechte weer, dat de zo al erg gevaarlijke overtocht nog riskanter maakt. Volgens Griekse autoriteiten staat Turkije ook op de rem. "Dit kan te wijten zijn aan het slechte weer, met de hevige wind op de zee, of aan de maatregelen van Slovenië, Servië en Macedonië om enkel nog Syriërs, Afghanen en Irakezen toe te laten op de Balkanroute, of aan een teken van goede wil van Turkije, dat door de Europese Unie onder druk gezet is om het aantal vertrekkers vanop de Turkse stranden richting Griekse eilanden te beperken". Ondertussen zitten wel nog honderden vluchtelingen vast aan de Grieks-Macedonische grens. De asielzoekers uit Pakistan, Soedan, Congo, Marokko en Bangladesh geraken niet verder, omdat de Macedonische grensbewakers nu enkel nog Syriërs, Irakezen en Afghanen langs de grensovergang Gevgelija laten passeren. De anderen worden als "economische vluchtelingen" bestempeld. Dat begrip bestaat echter niet in het humanitair volkenrecht. Elke azielzoeker heeft het recht om zijn redenen te laten onderzoeken. Sinds januari zijn 653.000 migranten aangekomen in Griekenland, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Volgens het IOM zijn dit jaar al minstens 585 mensen verdronken bij hun poging om de Egeïsche Zee over te steken. (Belga/MVM)