Vliegtuigcrash in China: geen tekenen van overlevenden

Een vliegtuig van China Eastern (archiefbeeld). © iStock

Reddingswerkers die aanwezig zijn op de plaats waar het vliegtuig van de Chinese luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines neerstortte, hebben geen aanwijzingen gevonden dat er nog mensen in leven zijn. Dat schrijft de staatskrant The People’s Daily. Er zaten 132 mensen aan boord. Het gaat om het zwaarste vliegtuigongeval in China in bijna twaalf jaar.

Het ongeluk gebeurde in een afgelegen, heuvelachtig gebied in de buurt van de stad Wuzhou in de regio Guangxi. Het vliegtuig, met vluchtnummer MU5735, was op weg van Kunming in de provincie Yunnan naar Guangzhou in de provincie Guangdong.

Onmiddellijk werden bergingsteams naar de plaats van het ongeval gestuurd, melden staatsmedia. In video’s die buurtbewoners maakten en die op de sociale media circuleren, is een dikke rookwolk te zien, net zoals brokstukken die wijdverspreid liggen. Bepaalde beelden tonen ook hoe het vliegtuig bijna ondersteboven neerstortte, maar die beelden zijn nog niet geverifieerd. Buurtbewoners melden dat er overal puin ligt en kleren in de bomen hangen.

Het vliegtuig stortte op 8.000 meter boven de grond plots neer. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend, maar er wordt volop over gespeculeerd. ‘Zelfs als beide motoren van de Boeing 737 tegelijkertijd waren uitgevallen, zou het onmogelijk zijn om met zo’n snelheid neer te storten omdat het vliegtuig nog een eind zou kunnen zweven’, verklaarde een deskundige op de staatsmedia.

Xi Jinping

De Chinese president Xi Jinping, die zei ‘geschokt’ te zijn, riep de luchtvaartmaatschappij op om de gevolgen van het ongeval goed aan te pakken en potentiële gevaren voor het vliegverkeer te onderzoeken, aldus staatsmedia.

China Eastern Airlines houdt voorlopig alle Boeing 737’s in haar vloot aan de grond. De autoriteiten in Peking bevestigen dat er 132 mensen aan boord zaten, onder wie 9 bemanningsleden. Na de crash ontstond een bosbrand over een gebied van vier hectare, maar die werd later geblust. China Eastern Airlines heeft de kleuren van zijn site aangepast naar zwart-wit en een speciaal telefoonnummer geopend voor familieleden van de inzittenden.

Het laatste zware vliegtuigongeval in China gebeurde in augustus 2010 in Yichun in de provincie Heilongjiang. Bij een noodlanding van een vliegtuig van Henan Airlines kwamen 44 inzittenden om het leven, 52 anderen overleefden het incident.

Partner Content