Vliegtuig stort neer in Nepal: ‘minstens 67 passagiers gestorven’

© GETTY

Een passagiersvliegtuig is neergestort vlak voor de landing op Pokhara International Airport in Nepal. De luchthaven is tijdelijk gesloten en de reddingsoperaties zijn aan de gang. Dat hebben lokale autoriteiten, politie en luchtvaartmaatschappij Yeti Airlines zondag bevestigd.

Bij de vliegtuigcrash in Nepal zijn minstens 67 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie gemeld. Het toestel had 72 mensen aan boord, onder wie 68 passagiers. Volgens Buitenlandse Zaken zouden er geen Belgen betrokken zijn.

De woordvoerder van Yeti Airlines kon niet verduidelijken of er overlevenden zijn. “Er waren 68 passagiers en vier bemanningsleden aan boord … de reddingswerken zijn bezig, we weten momenteel niet of er overlevenden zijn”, verklaarde Sudarshan Bartaula aan persbureau AFP.

Uit de gegevens die Buitenlandse Zaken kon verzamelen via de ambassade in New Delhi, blijkt dat er geen Belgen op de passagierslijst stonden. Uit eerdere informatie bleek al dat de meeste slachtoffers uit Nepal zelf afkomstig waren. Onder de passagiers waren er vijftien buitenlanders. Volgens de woordvoerder van Yeti Air gaat het om vijf Indiërs, vier Russen en twee Zuid-Koreanen gaat, en telkens één persoon uit Australië, Argentinië, Ierland en Frankrijk. “Eenendertig lichamen werden naar het ziekenhuis overgebracht”, zei politieofficier Ak Chhetri aan persbureau AFP.

Het vliegtuig stortte zondagochtend neer op weg van de hoofdstad Kathmandu naar Pokhara, een stad in het centrum van Nepal, een 200-tal kilometer ten noordwesten van de hoofdstad. Pokhara is het startpunt voor voor vele bergtochten in de Himalaya. Onder meer de ‘Anapurna Circuit’ vertrekt er, een trekttocht in het populaire Anapurna-massief.

Beelden op sociale media tonen hoet het vliegtuig aan het landen is en op lage hoogte plots wegdraait, waarna de controle verloren lijkt te gaan. Vervolgens is een knal te horen. Andere beelden tonen rookwolken op de vermoedelijke plaats van de crash. Uit die beelden blijkt ook dat het vliegtuig volledig vernield is.

Een lokale verantwoordelijke, Gurudutta Dhakal, laat weten dat de brandweer de brand poogt te blussen. Een politiewoordvoerder voegt er bij persbureau dpa aan toe dat 300 agenten ter plaatse zijn voor de reddingswerken, net als versterking van het leger.

Vliegtuigcrashes zijn niet heel ongewoon in het land. Zo kwamen bij een crash op de route Pokhara-Jomsom vorig jaar 22 mensen om het leven.

Partner Content