Vladimir Poetin probeert invasie in Oekraïne te rechtvaardigen, maar doet geen grote aankondigingen in 9 meitoespraak (video)

Vladimir Poetin speecht op het Rode Plein in Moskou, 9 mei 2022. © Belga Image

De Russische president Vladimir Poetin heeft in zijn toespraak op de ‘Dag van de Overwinning’ in Moskou geen grote aankondigingen gedaan omtrent het verdere verloop van de Russische inval in Oekraïne. Wel heeft hij de invasie proberen te legitimeren als ‘onvermijdelijk’, door te zeggen dat de NAVO en Oekraïne een ‘onaanvaardbare bedreiging’ vormden aan de Russische grenzen.

Verschillende waarnemers hadden vooraf gesuggeerd dat Poetin van de gelegenheid gebruik zou maken om Oekraïne officieel de oorlog te verklaren. Dat zou Rusland in staat stellen om over te gaan tot een grootschalige mobilisatie. Het Kremlin heeft die berichten steevast tegengesproken. De Russische president heeft maandag ook geen verwijzing naar een oorlogsverklaring gemaakt.

‘Onvermijdelijk’

Volgens de Russische president was de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne – de officiële bewoordingen van het Kremlin over de invasie – een noodzakelijke en ’tijdige’ maatregel. Rusland zag zich immers genoodzaakt in te grijpen, klonk het. 

‘We hebben altijd geprobeerd om compromissen te sluiten,’ zei Poetin. ‘Maar dat was zinloos, we zagen dat andere landen andere plannen hadden. Men heeft geprobeerd onze historische grondgebieden, zoals de Krim, aan te vallen. Men heeft gedreigd met een kernoorlog. En het Westen heeft die militaire acties gesteund. Daarom werd het een bedreiging aan onze grens die we niet konden laten gebeuren.’

De Russische president verweest ook opnieuw naar de ‘denazificatie’ van Oekraïne. ‘Alles wijst erop dat we te maken hebben met nazi’s en we moesten daar iets aan doen.’

De Russische invasie in Oekraïne was volgens Poetin dan ook gerechtvaardigd. Hij sprak van een preventief antwoord op de agressie.  ‘Dit was een geforceerde, tijdige en de enige correcte beslissing, een beslissing van een soeverein, sterk en onafhankelijk land’, zei hij.

‘De Russische soldaten vechten in Oekraïne voor ‘onze mensen in de Donbas, voor de veiligheid van ons vaderland’, klonk het. Hij benadrukte ook dat er alles aan moet worden gedaan opdat ‘de horror van een nieuwe globale oorlog zich niet herhaalt’.

De Russische president vroeg ook een minuut stilte voor de Russen die in WOII waren gedood, maar ook voor de soldaten die in de Donbas strijden.

Op de ‘Dag van de Overwinning’ wordt de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland herdacht.

Bekijk de toespraak van Poetin vanaf 12:00 in deze video, vertaald naar het Engels door de Duitse omroep Deutsche Welle:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content