Achttien doden bij poging om Spaanse enclave binnen te komen

Een gewonde na een vorige massale bestorming van de grens, op 2 maart 2022. © Getty

Al achttien Afrikaanse migranten zijn bezweken aan verwondingen die ze hadden opgelopen bij de bestorming van de grenshekken in de Spaanse enclave Melilla in Marokko. Dat melden de lokale Marokkaanse autoriteiten vrijdagavond in een nieuwe balans.

Eerder had het bestuur van de Marokkaanse grensstad Nador het overlijden van vijf mensen gemeld. Daar zijn later op de dag dus nog eens dertien extra overlijdens bijgekomen. Allen raakten ze gewond bij de bestorming van de grenshekken.  In de eerste balans was ook sprake van bijna tachtig andere migranten die gewond raakten.

Ongeveer 140 agenten en andere veiligheidsmedewerkers raakten ook gewond.  Goed 130 migranten slaagden er na de bestorming van de grenshekken in Melilla te bereiken. Het was de eerste keer dat een grote groep migranten probeerde via Melilla Spanje en daarmee ook de Europese Unie te bereiken, sinds de diplomatieke betrekkingen tussen Rabat en Madrid zijn genormaliseerd.

Toen de landen vorig jaar ruzie hadden over de status van de Westelijke Sahara, bestormden in de zomer groepen van soms wel duizenden migranten de enclaves Melilla en Ceuta. Nadat de banden waren aangehaald, kreeg de Marokkaanse grenspolitie de situatie weer onder controle. Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefd doel van Afrikaanse vluchtelingen, omdat ze zo Spanje en de Europese Unie kunnen bereiken zonder de Middellandse Zee te hoeven oversteken.

Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefd doel van illegale migranten, omdat ze zo Spanje en de Europese Unie kunnen bereiken zonder de Middellandse Zee te hoeven oversteken. Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken. De twee kleine stukken land zijn al zeshonderd jaar Europees bezit en er wonen 170.000 mensen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker. Marokko maakt ook aanspraak op de gebieden.

Partner Content