Het bericht werd eerst gemeld door tv-zender CNN en later overgenomen door andere media, blijkbaar op basis van dezelfde twee anonieme regeringsbronnen. Het gaat volgens CNN om "minstens vier kruisraketten" die Syrië niet bereikten en boven Iran insloegen. Vanuit de Kaspische Zee moeten de raketten over Iran en Irak alvorens ze Syrië bereiken.

De anonieme bronnen baseren hun verklaringen op rapporten van de Amerikaanse inlichtingendiensten, die de Russische aanvallen in kaart brengen. Volgens CNN werden in Iran gebouwen vernietigd, maar of daarbij slachtoffers vielen, is onduidelijk.

De kruisraketten van het nieuwe type 'Kaliber' worden volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten voor het eerst in een oorlogssituatie gebruikt.

'26 voltreffers'

De BBC meldt dat het Iraans persagentschap Irna woensdag een ontploffing in het dorp Ghozghapan had gemeld. Dat dorp ligt op de lijn ligt die de kruisraketten volgen. Maar conservatieve Iraanse media deden berichten over de verkeerdelijk ontplofte Russische kruisraketten af als "psychologische operaties door de VS tegen Moskou."

Zowel Iran als Rusland ondersteunen het Syrisch regime van Bashar al-Assad.

Ook uit Rusland kwamen ontkenningen. Het Russische ministerie van Defensie meldde dat het, in tegenstelling tot CNN, niet werkt met anonieme bronnen. "Hoe onplezierig en onverwacht het ook is voor onze collega's in het Pentagon, onze aanval met precisiewapens gericht tegen IS raakte zijn doelwitten". Alle 26 kruisraketten, afgevuurd vanop 4 oorlogsbodems in de Kaspische Zee, waren volgens de Russische minister van Defensie voltreffers.

Op een persconferentie in Brussel hekelde de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter het "onprofessionele gedrag" van de Russen, die de VS niet hadden verwittigd van de aanval met kruisraketten. Hij liet er een soort waarschuwing op volgen, en zei dat de Russen met vuur spelen: "In de komende dagen zullen er Russische slachtoffers beginnen te vallen".

Het bericht werd eerst gemeld door tv-zender CNN en later overgenomen door andere media, blijkbaar op basis van dezelfde twee anonieme regeringsbronnen. Het gaat volgens CNN om "minstens vier kruisraketten" die Syrië niet bereikten en boven Iran insloegen. Vanuit de Kaspische Zee moeten de raketten over Iran en Irak alvorens ze Syrië bereiken.De anonieme bronnen baseren hun verklaringen op rapporten van de Amerikaanse inlichtingendiensten, die de Russische aanvallen in kaart brengen. Volgens CNN werden in Iran gebouwen vernietigd, maar of daarbij slachtoffers vielen, is onduidelijk.De kruisraketten van het nieuwe type 'Kaliber' worden volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten voor het eerst in een oorlogssituatie gebruikt.De BBC meldt dat het Iraans persagentschap Irna woensdag een ontploffing in het dorp Ghozghapan had gemeld. Dat dorp ligt op de lijn ligt die de kruisraketten volgen. Maar conservatieve Iraanse media deden berichten over de verkeerdelijk ontplofte Russische kruisraketten af als "psychologische operaties door de VS tegen Moskou." Zowel Iran als Rusland ondersteunen het Syrisch regime van Bashar al-Assad.Ook uit Rusland kwamen ontkenningen. Het Russische ministerie van Defensie meldde dat het, in tegenstelling tot CNN, niet werkt met anonieme bronnen. "Hoe onplezierig en onverwacht het ook is voor onze collega's in het Pentagon, onze aanval met precisiewapens gericht tegen IS raakte zijn doelwitten". Alle 26 kruisraketten, afgevuurd vanop 4 oorlogsbodems in de Kaspische Zee, waren volgens de Russische minister van Defensie voltreffers.Op een persconferentie in Brussel hekelde de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter het "onprofessionele gedrag" van de Russen, die de VS niet hadden verwittigd van de aanval met kruisraketten. Hij liet er een soort waarschuwing op volgen, en zei dat de Russen met vuur spelen: "In de komende dagen zullen er Russische slachtoffers beginnen te vallen".