VIDEO: Vrouw in Texas zet blote borsten in tegen vuurwapens

Leden van de pro-vuurwapengroep Open Carry Texas paraderen met geweren in een supermarkt van de Amerikaanse keten Target. © Twitter
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Een Texaanse dame heeft voor opschudding gezorgd toen ze met haar borsten bloot de straat op ging om te protesteren tegen lui die open en bloot met vuurwapens rondlopen.

De vrouw, Phyllis Masters, wil aantonen hoe “absurd” de vuurwapenactivisten volgens haar zijn. Ze is van plan om te blijven protesteren met ontblote boezem.

In een aantal Amerikaanse staten hebben voorstanders van vrije wapendracht er de laatste maanden een gewoonte van gemaakt om openlijk met vuurwapens (vaak zijn dat zelfs semiautomatische aanvalsgeweren van militair model) in het rond te paraderen. Ze willen daarmee in de verf zetten dat dat op veel plekken legaal is. Meteen eisen ze ook dat de vuurwapenwetten nog verder worden afgezwakt.

Topless protesteren

Phyllis Masters wil met haar actie in Austin, de hoofdstad van Texas, precies hetzelfde doen, schrijft ze in een artikel op de website van de Britse krant The Guardian. “Nadat al die wapenrechtenactivisten deze lente hun wapens lieten zien in vestigingen van Chipotle en Target (respectievelijk een restaurant- en supermarktketen; red.), weet iedereen dat het legaal is om openlijk vuurwapens te dragen in Texas. Niet veel mensen weten dat het ook legaal is voor vrouwen om topless te gaan in de deelstaatshoofdstad.”

Gebruikelijk houdt Masters haar borsten bedekt wanneer ze de straat op gaat, schrijft ze. Ze doet dat “uit normaal respect” voor anderen. De wapenrechtensupporters hebben dat respect echter niet, vindt ze. “De mensen die meedoen aan wapendrachtdemonstraties staan niet voor vrijheid. Ze zijn er gewoon op uit om iedereen te intimideren die het niet met hen eens is.”

Onbetaalde borsten

Feit is dat veel Amerikanen die zich in de winkel of op restaurant geconfronteerd zagen met lui die AR-15’s en andere semiautomatische wapens droegen inderdaad behoorlijk schrokken. Her en der belden mensen de politie. Op de scoiale media kwamen er verontwaardigde reacties. Chipotle, Target en een aantal andere ketens hebben ondertussen verboden uitgevaardigd op wapendracht in hun vestigingen. Dat is dan weer hun recht onder de Amerikaanse wetten.

Toen Masters en een vriendin topless verschenen op een demonstratie van de pro-vuurwapengroep Come And Take It Texas, kwam het tot een discussie. De wapenactivisten wilden weten wie hen betaald had om hun borsten te laten zien.

“Mij betalen om topless te protesteren?”, schrijft Masters laconiek in The Guardian: “Ik heb vrienden die me zouden betalen om mijn tieten bedekt te houden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content