Alluderend op de ALS Ice Bucket Challenge van afgelopen zomer, startte de Syrische acteur Ehab Yousef een Snow Bucket Challenge. In een video waarin hij onder de sneeuw wordt begraven, daagt Yousef de Syrische president Bashar al-Assad uit om twee minuten met zijn kinderen in de koude of een nacht in een vluchtelingenkamp door te brengen.

Op die manier vraagt Yousef aandacht en meer steun voor de vluchtelingen in Syrische kampen nu het land een van de ergste sneeuwstormen sinds decennia doormaakt.

'Doneren wat u kan'

Assad moet naar buiten komen en 'zijn steun betuigen aan het volk dat sterft in de vluchtelingenkampen', citeert nieuwssite Al Jazeera de Syrische acteur. 'Denk aan ons terwijl je het warm hebt'. Maar de boodschap was niet enkel aan de president gericht, Yousef - zelf rillend van de kou - vroeg naar donaties voor zij die de barre omstandigheden elke dag meemaken.

'Ik dring er bij iedereen over de hele wereld op aan te doneren wat ze kunnen - geld, medicijnen, dekens - om de wanhopige vluchtelingen in de kampen te helpen', vervolgde Yousef.

Miljoenen mensen werden ontheemd door de burgeroorlog die al meer dan drie jaar in Syrië woedt. De huidige winter brengt vrieskou, hevige wind, regen en sneeuw met zich mee in Syrië, Libanon, Jordanië en Turkije: de vier landen die de grootste aantallen geregistreerde Syrische vluchtelingen opvangen.

'Vredige dagen, maar dodelijke storm'

In Syrië zelf lieten zeven mensen het leven door het koude weer en een tekort aan medische hulp en verwarming. Het gaat volgens Al Jazeera om twee oudere mannen in Aleppo, een kind in Damascus en een oudere man in Deir Ezzor. In Damascus was voorts nog sprake van 30 kritieke gevallen.

'Het is triest dat, nu we eindelijk enkele vredige dagen mochten meemaken, zonder bombardementen of aanvallen, de storm uitbrak', aldus Leen Kilarji van de Syrische Arabische Rode Halve Maan tegen de nieuwssite. 'We zorgen voor opvang, maar het is nog steeds erg koud. Wat met de mensen in de kampen?'

In Libanon - dat officieel 1,1 miljoen vluchtelingen telt - alleen al werden 100 schuilplaatsen en tenten beschadigd door de stormen, zo meldt het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR). Daar stierven vier Syrische vluchtelingen door een gebrek aan verwarming en beschutting tegen de vrieskou. Duizenden vluchtelingen zijn er bovendien aan hun lot overgelaten in de Bekaavallei: er is weinig voeding en verwarming voorhanden, omdat wegblokkades veroorzaakt door de storm de toegang hebben versperd voor hulpverleners.

'Ze zijn ons vergeten'

'We sterven hier langzaamaan', getuigt de Syrische vluchteling Umm Abdo aan het Arabische Al Jazeera. 'Niemand komt ons helpen en we hebben niets. Geen voeding, geen brood, geen olie. We weten niet wat doen. Ze zijn ons vergeten en we zullen doodvriezen.'

Alluderend op de ALS Ice Bucket Challenge van afgelopen zomer, startte de Syrische acteur Ehab Yousef een Snow Bucket Challenge. In een video waarin hij onder de sneeuw wordt begraven, daagt Yousef de Syrische president Bashar al-Assad uit om twee minuten met zijn kinderen in de koude of een nacht in een vluchtelingenkamp door te brengen.Op die manier vraagt Yousef aandacht en meer steun voor de vluchtelingen in Syrische kampen nu het land een van de ergste sneeuwstormen sinds decennia doormaakt.Assad moet naar buiten komen en 'zijn steun betuigen aan het volk dat sterft in de vluchtelingenkampen', citeert nieuwssite Al Jazeera de Syrische acteur. 'Denk aan ons terwijl je het warm hebt'. Maar de boodschap was niet enkel aan de president gericht, Yousef - zelf rillend van de kou - vroeg naar donaties voor zij die de barre omstandigheden elke dag meemaken.'Ik dring er bij iedereen over de hele wereld op aan te doneren wat ze kunnen - geld, medicijnen, dekens - om de wanhopige vluchtelingen in de kampen te helpen', vervolgde Yousef.Miljoenen mensen werden ontheemd door de burgeroorlog die al meer dan drie jaar in Syrië woedt. De huidige winter brengt vrieskou, hevige wind, regen en sneeuw met zich mee in Syrië, Libanon, Jordanië en Turkije: de vier landen die de grootste aantallen geregistreerde Syrische vluchtelingen opvangen.In Syrië zelf lieten zeven mensen het leven door het koude weer en een tekort aan medische hulp en verwarming. Het gaat volgens Al Jazeera om twee oudere mannen in Aleppo, een kind in Damascus en een oudere man in Deir Ezzor. In Damascus was voorts nog sprake van 30 kritieke gevallen.'Het is triest dat, nu we eindelijk enkele vredige dagen mochten meemaken, zonder bombardementen of aanvallen, de storm uitbrak', aldus Leen Kilarji van de Syrische Arabische Rode Halve Maan tegen de nieuwssite. 'We zorgen voor opvang, maar het is nog steeds erg koud. Wat met de mensen in de kampen?'In Libanon - dat officieel 1,1 miljoen vluchtelingen telt - alleen al werden 100 schuilplaatsen en tenten beschadigd door de stormen, zo meldt het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR). Daar stierven vier Syrische vluchtelingen door een gebrek aan verwarming en beschutting tegen de vrieskou. Duizenden vluchtelingen zijn er bovendien aan hun lot overgelaten in de Bekaavallei: er is weinig voeding en verwarming voorhanden, omdat wegblokkades veroorzaakt door de storm de toegang hebben versperd voor hulpverleners.'We sterven hier langzaamaan', getuigt de Syrische vluchteling Umm Abdo aan het Arabische Al Jazeera. 'Niemand komt ons helpen en we hebben niets. Geen voeding, geen brood, geen olie. We weten niet wat doen. Ze zijn ons vergeten en we zullen doodvriezen.'