Video: Deze Zweedse stad is aan het zinken en moet daarom verhuizen

Kiruna © Reuters

Tegen 2050 zullen alle gebouwen in het Zweedse Kiruna verdwenen zijn. Daarom heeft de overheid een plan klaar om de stad te verplaatsen.

De Zweedse stad Kiruna dreigt weg te zinken. Daarom heeft de overheid een plan klaar om de stad, binnen de twintig jaar, te verplaatsen drie kilometer oostwaarts. Een nieuwe documentaire legt haarfijn uit hoe dat moet gebeuren, meldt NRC Handelsblad.

Meer dan honderd jaar geleden werd Kiruna gebouwd als nederzetting vlakbij de ijzerertsmijnen. Maar die winning van ijzererts zorgt voor grondverzakkingen, want de centrale ijzerertsader loopt dwars onder het stadscentrum. Het is een langzaam proces, maar tegen 2050 zouden alle gebouwen verdwenen zijn.

Als reactie hierop organiseerde het Zweedse staatsmijnbedrijf LKAB een wedstrijd. De architecten die met het beste idee kwamen om Kiruna én zijn 20.000 inwoners te verplaatsen, kregen de toestemming om hun plannen uit te voeren. White Arkitekter AB kwam als winnaar uit de bus, en in volgend filmpje laat de overheid zien hoe de verhuis exact zal plaatsvinden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Alleen de drie meest historische en iconische gebouwen (waaronder de kerk) zullen in hun geheel worden verplaatst. De overige huizen worden afgebroken en met hetzelfde materiaal drie kilometer verder opnieuw heropgebouwd. LKAB betaalt de inwoners de marktwaarde van hun huis plus 25 procent of geeft ze een gratis huis in het nieuwe Kiruna.

Architect Mark Szulgit is optimistisch en voorspelt geen problemen bij de eigenlijke verhuis. ‘De grootste uitdaging wordt het rijpen van de geesten van de inwoners. De mentale verhuis, wordt de zwaarste.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content