Viceminister van Olie loopt over naar oppositie in Syrië

© AFP

Abdo Hussameddin (58) is de hoogstgeplaatste figuur binnen het regime in Damascus die opstapt sinds het begin van de opstand vorig jaar.

De Syrische viceminister van Olie Abdo Hussameddin neemt ontslag en sluit zich aan bij de oppositie tegen het regime van president Bashar al-Assad. Hussameddin (58) is de hoogstgeplaatste figuur in Syrië die opstapt sinds het begin van de opstand vorig jaar. Hij kondigde zijn ontslag aan in een videoboodschap op YouTube: “Ik, ingenieur Abdo Hussameddine, viceminister van Petroleum, kondig mijn ontslag aan. Ik voeg me bij de revolutie van het volk die de onrechtvaardigheid en de brutale campagne van het regime verwerpt”, luidt het.

Verwoest

De Verenigde Naties (VN) schat het aantal doden als gevolg van het geweld van de voorbije twaalf maanden in Syrië op 7.500.

De humanitaire chef van de VN, Valeria Amos, heeft verwoeste wijk Baba Amr in de Syrische stad Homs bezocht. Ze stelde daarbij vast dat delen van de stad “volledig verwoest” waren, zo deelde haar woordvoerster mee. Ze wou ook de stadswijken bezoeken die in handen zijn van de oppositie, maar kon dit uit veiligheidsoverwegingen niet.

Obama vraagt Pentagon militaire opties uit te tekenen Intussen bereidt het Pentagon op vraag van de Amerikaanse president Barack Obama militaire opties voor Syrië voor. Dat heeft stafchef Martin Dempsey in de Senaat verklaard. Een aantal senatoren had tot een militaire interventie in het land in het Midden-Oosten opgeroepen.

Minister van Defensie Leon Panetta waarschuwde dat Amerikaans militair optreden “een vergissing” zou zijn en mogelijk een burgeroorlog zou voeden.

Zowel Panetta als Dempsey waarschuwden dat luchtaanvallen tot burgerslachtoffers zouden leiden. Ze merkten op dat de situatie in Syrië niet vergelijkbaar is met die in Libië, waar de internationale gemeenschap een no-fly zone instelde. De Syrische luchtafweer zou vijfmaal sterker zijn dat die in het Noord-Afrikaanse land. Dat betekent dat een volgehouden luchtcampagne zou nodig zijn, met een groot aantal vliegtuigen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content