Verontwaardiging in Mexico nadat drie vermiste studenten vermoedelijk in zuur werden opgelost

Betogers vragen gerechtigheid na de verdwijning van en moord op drie jonge filmstudenten, Mexico-Stad, 24 april 2018 © REUTERS
Arthur Debruyne
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

In Mexico werd op dinsdag op verschillende plekken betoogd nadat autoriteiten aankondigden dat drie filmstudenten die een maand geleden verdwenen vermoord werden en later in zuur opgelost.

Iets meer dan een maand geleden verdwenen drie jonge filmstudenten, Jesús Daniel Díaz (20), Marco García Ávalos (20) en Salomón Aceves Gastélum (25), in de stad Guadalajara in het westen van Mexico. Hun verdwijning leidde tot grote protesten.

Volgens de procureur van de staat Jalisco werden de jonge mannen geslagen, vermoord en in zuur opgelost, zo werd maandag aangekondigd. Twee verdachten zijn opgepakt en zes worden nog gezocht.

De verdachte beulen maken volgens de autoriteiten deel uit van het drugskartel Jalisco Nueva Generacion, een van de grootste en snelst groeiende van Mexico.

Eén van de studenten, die volgens de autoriteiten geen banden hadden met het misdaadmilieu, werd bij een ondervraging zo hard geslagen dat hij stierf. De ontvoerders besloten daarop dat de twee anderen ook ‘geëxecuteerd’ moesten worden, aldus de procureur.

Het oplossen in zuur van slachtoffers is een bekende tactiek van misdaadgroepen. Mogelijk werden de studenten verward met rivalen van de ontvoerders, gaat een hypothese.

Op dindsdag kwamen honderden betogers op straat in Mexico-Stad en Guadalajara. De directrice van ngo Amnesty International Mexico, Tania Reneaum, zei dat het geval de ernst aantoont ‘van een hele ketting van onbestrafte mensenrechtenschendingen’ in Mexico.

Ook president Enrique Peña Nieto reageerde dindsdagavond via Twitter. Zijn regering geeft de procureur van Jalisco de nodige steun ‘opdat er gerechtigheid volgt en opdat deze aberrante feiten niet onbestraft blijven.’ Sinds Peña Nieto zes jaar geleden aan de macht kwam, werden in Mexico 104.000 mensen vermoord. Vorig jaar werd het hoogste moordcijfer opgetekend sinds de overheid de cijfers bijhoudt.

Onderzoekers zouden ‘genetisch bewijs’ van de moord op de studenten gevonden hebben in twee huizen die ze doorzochten. Meer details werden echter niet vrijgegeven. Daarom vroegen onder meer de betogers om meer duidelijkheid in de zaak. Ook in de verdwijning van de 43 normaalstudenten van Ayotzinapa van 2014 bleek de officiële versie van de feiten achteraf onjuist.

In één van de doorzochte huizen werden maar liefst 46 vaten zwavelzuur aangetroffen, wat er vermoedelijk op wijst dat er nog moordslachtoffers op die manier zijn verdwenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content