Vermoedelijke witwaspraktijken in opdracht van Hezbollah ontdekt

© Reuters

De douanediensten van de Duitse stad Essen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben volgens informatie van het nieuwsmagazine Der Spiegel het witwassen van miljoenen euro’s in opdracht van de sjiitische militie Hezbollah blootgelegd.

Het gaat om een groep Libanezen, die de voorbije twee jaar over heel Europa minstens 75 miljoen euro drugsgeld zou witgewassen hebben. Dat meldt het invloedrijke Duitse nieuwsmagazine.

De Libanezen hadden elke week ongeveer een miljoen euro over heel Europa ingezameld en daarvoor luxegoederen als auto’s, dure uurwerken en juwelen aangekocht. De opbrengst zou naar Zuid-Amerikaanse drugskartels gevloeid zijn. De Europese politiedienst Europol en het Amerikaans ministerie van Financiën gaan ervan uit dat met de winst Hezbollah zou gefinancierd zijn.

500.000 euro cash

De speurders van Europol kwamen de groep volgens onderzoek van het magazine op het spoor, nadat twee reistassen met elk bijna 500.000 euro cash geld bij twee Libanezen aan de Duits-Belgische grens werden ontdekt.

De mannen beweerden dat ze aan het shoppen waren geweest in België, maar in hun bagage werden slechts twee slips van kwaliteitsmerken aangetroffen. Eind januari werden volgens Der Spiegel in heel Europa tien verdachten opgepakt. In Duitsland waren er toen razzia’s in Düsseldorf, Münster en Ganderkesee.

Bij de douane en bij het parket van Essen kon geen bevestiging verkregen worden. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content