Vermoedelijk brein achter Mumbai-bloedbad in 2008 is vrijgelaten in Pakistan

Zakiur Rehman Lakhvi © Belga Image

Het vermoedelijke brein achter de aanslagen in de Indiase stad Mumbai in 2008 is op borg vrijgelaten uit een gevangenis in Pakistan.

Zakiur Rehman Lakhvi verliet vrijdagmorgen de gevangenis in Rawalpindi, bevestigt de strafinstelling. Waar hij zich momenteel bevindt, is niet bekend.

Diplomatiek incident

Buurland India, dat met Pakistan op gespannen voet leeft, is niet te spreken over de vrijlating van Lakhvi. De Indiase minister van Binnenlandse Zaken Rajnath Singh noemt de vrijlating ‘ongelukkig en teleurstellend,’ meldt BBC World News. India vindt dat Pakistan de verantwoordelijkheid draagt om Lakhvi vast te houden.

Lakhvi mocht in december al op borgtocht vrijgelaten worden, maar hij werd vastgehouden op basis van de wetgeving rond de openbare ordehandhaving. Die vasthouding is nu nietig verklaard door het Hooggerechtshof, dat zijn vrijlating beval.

166 doden

Lakhvi is een van de zeven verdachten die terechtstaan voor de aanslagen. Een zwaarbewapend islamitisch commando pleegde tussen 26 en 29 november 2008 aanslagen op luxehotels en een joods centrum. In totaal vielen daarbij 166 doden. Het bloedbad bracht ook de vredesgesprekken tussen de twee landen in het gedrang.

Lashkar-e-Taiba was verantwoordelijk voor de aanslagen en Lakhvi is de veronderstelde leider van die terreurgroep. Hij werd op 7 december 2008 in Pakistan gearresteerd, vier dagen nadat hij door India was genoemd als één van de hoofdverdachten. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content