Verliezen 9 miljoen Amerikaanse kinderen straks hun zorgverzekering?

© REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

9 miljoen Amerikaanse kinderen wachten in spanning af of ze volgend jaar nog een zorgverzekering hebben. Het federale programma ‘CHIP’, voor kinderen die niet via hun ouders verzekerd kunnen worden, werd niet voor de deadline van 30 september verlengd. In verschillende staten is binnenkort het geld om de kinderen verzekerd te houden op. Vindt het Amerikaanse Congres op tijd de benodigde fondsen?

‘Ik weet niet wat er walgelijker is dan een belastingvoordeel dat vooral naar rijke mensen gaat prioriteit te geven over het leven van kinderen’. Met die zwaarbeladen woorden riep komiek Jimmy Kimmel afgelopen week zijn kijkers op hun vertegenwoordigers in het parlement te bellen en ze te dwingen het zogenaamde CHIP (Children’s Health Insurance Program) te verlengen. Kimmel is het laatste jaar, sinds hij vader werd van een zoon met een aangeboren hartafwijking, steeds activistischer geworden in zijn show. Hij roept regelmatig op tot het steunen van Obamacare.

CHIP is een federaal programma dat een zorgverzekering geeft aan kinderen van ouders die niet voor Medicaid -het zorgprogramma voor mensen met een laag inkomen- in aanmerking komen, maar ook niet genoeg verdienen om privé-verzekeringen te betalen (die al gauw tot 600 dollar per maand per persoon kunnen oplopen) en/of niet via hun werk hun kinderen kunnen verzekeren. In totaal worden 9 miljoen, of 1 op de 8, Amerikaanse kinderen verzekerd via CHIP.

Ik weet niet wat er walgelijker is dan een belastingvoordeel dat vooral naar rijke mensen gaat prioriteit te geven over het leven van kinderen

Jimmy Kimmel

Wat is nu het probleem? CHIP liep op 30 september af. Het Congres heeft het programma nog niet verlengd, hoewel zowel Democraten als Republikeinen het steunen. Verschillende staten trekken nu aan de bel dat hun geld voor CHIP op raakt, en dat ze mogelijk vanaf januari kinderen uit het programma moeten zetten. Gaan de politici in Washington DC het zover laten komen?

Jimmy Kimmel LiveJimmy Kimmel Returns with Baby Billy After Heart Surgery480480https://www.youtube.com/user/JimmyKimmelLivehttps://i.ytimg.com/vi/yqulWPljawo/hqdefault.jpghttps://www.youtube.com/360video270YouTube1.0

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bodem geldpot komt in zicht

CHIP is een federaal programma in samenwerking met de staten. De federale overheid geeft er zo’n 14 miljard dollar per jaar aan uit, verdeeld over de 50 staten. Die zijn verantwoordelijk voor het uitgeven van het geld, of beter gezegd: het verzekeren van kinderen die in aanmerking komen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met Medicaid, dat op een vergelijkbare manier werkt tussen de centrale overheid en de staten.

Toen op 30 september (het einde van het fiscale jaar 2017) de deadline voor verlenging verliep, werd er niet direct aan de bel getrokken omdat staten nog geld in een potje hadden zitten van voorgaande jaren. Inmiddels komt de bodem van die potjes in zicht. Naar verwachting zitten de staten Arizona en Minnesota eind dit jaar zonder geld. Nog eens 28 staten, waaronder Californië, waar maar liefst 2 miljoen kinderen onder CHIP vallen, raken in het eerste kwartaal van 2018 door hun geld heen.

Een tijdelijke maatregel die begin december door president Donald Trump getekend werd, maakt het mogelijk om geld tussen staten te schuiven. Wyoming bijvoorbeeld heeft nog genoeg geld tot eind 2018, en kan door het ministerie van Volksgezondheid gedwongen worden geld terug te geven zodat andere staten geholpen worden.

Maar dat is een tijdelijke oplossing. Om alle 9 miljoen kinderen verzekerd te houden onder CHIP, moet het Congres een nieuwe begroting goedkeuren.

Orrin Hatch

In zijn emotionele betoog hekelde komiek Kimmel het feit dat beleidsmakers in Washington DC meer oog hebben voor de belastingdeal dan voor het lot van de kinderen. Hij verweet de politici ook CHIP als ruilmiddel in te zetten.

Ik vind het lastig miljarden en biljoenen uit te geven aan mensen die zelf niets doen en verwachten dat de federale overheid het wel oplost

Orrin Hatch

Dat is niet waar, schrijft de Washington Post. CHIP is geen ruilmiddel voor het belastingplan van de Republikeinen, het is onderdeel van de begrotingsonderhandelingen die altijd aan het einde van het jaar plaatsvinden.

CHIP is historisch gezien een programma dat gesteund wordt door zowel Democraten als Republikeinen. Het werd in 1997, onder president Bill Clinton opgezet door de Democraat Edward Kennedy en de Republikein Orrin Hatch(die nu voorzitter is van de senaatscommissie voor Financiën). Sindsdien is het percentage onverzekerde kinderen gedaald van 14 naar 4,5 procent. Elke paar jaar wordt het programma vernieuwd, en dat gebeurt doorgaans met een grote meerderheid van stemmen, in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat.

De wil om het programma opnieuw te verlengen is er. Zowel het Huis als de Senaat hebben een voorlopige verlenging goedgekeurd. Maar ze zijn er nog niet over uit hoe ze CHIP gaan betalen.

‘We gaan CHIP regelen, daar heb ik geen enkele twijfel over’, zei Orrin Hatch eerder dit jaar tijdens een debat over de Republikeinse belastingdeal eind november in de Senaat. ‘Maar het moet goed gebeuren. We hebben geen geld meer. We kunnen niet meer en meer en meer geld uitgeven. … Ik heb mijn leven gewijd aan het helpen van mensen die dat zelf niet konden. Maar ik vind het lastig miljarden en biljoenen uit te geven aan mensen die zelf niets doen en verwachten dat de federale overheid het wel oplost.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
480Hatch, author of $1.5 trillion tax cut, hasn’t found money for social programshttps://www.youtube.com/channel/UC1Z1i5ClfrJhyu9z1hlmDkQ480Daily Koshttps://www.youtube.com/360270YouTubevideohttps://i.ytimg.com/vi/M_GoY7liUf8/hqdefault.jpg1.0

Spannende week

Die uitspraak steekt veel mensen. De belastingdeal waar de Republikeinen zo druk mee zijn zal naar verwachting miljarden aan extra staatsschuld opleveren. Bovendien wordt het als onkies gezien om kinderen te beschuldigen van het ophouden van hun bij de federale overheid.

Toch verwachten politieke commentatoren dat CHIP binnenkort begroot zal worden. ‘Het is goed mogelijk dat een deal [over CHIP] gemaakt wordt voor Kerst. Beleidsmakers willen voor die tijd de stad [Washington DC] uit’, schrijft Glen Kessler van de Washington Post.

Tegelijkertijd is de komende week, de laatste voor het kerstreces, een spannende. Er zal gestemd worden over de belastingwet. Hoewel er in beide kamers van het parlement een deal over is, wordt het vooral in de Senaat nog spannend. De Republikeinen hebben daar maar 52 van de 100 zetels. Senator John McCain ligt in het ziekenhuis. Volgens de Washington Post hebben drie Republikeinen, waaronder Trump-criticus Jeff Flake, nog niet besloten wat ze zullen stemmen.

Bovendien verloopt op 22 december de deadline voor een deal over de federale begroting. Als er vrijdagavond om middernacht geen deal daarover is, moet de federale overheid dicht, omdat ze geen geld meer kan uitgeven. Weinig kenners verwachten op dit moment dat het zover zal komen, maar het wordt ook niet helemaal uitgesloten.

En in de tussentijd moet er dus ook nog besloten worden over hoe CHIP betaald moet worden. De 9 miljoen Amerikaanse kinderen die ervan afhankelijk zijn, en Jimmy Kimmel, wachten in spanning af.

Partner Content