Verliet Assad Damascus?

© AFP

Een dag na de aanslag op hoge functionarissen van het regime van de fel gecontesteerde Syrische dictator Bashar al-Assad, wordt stilaan duidelijker wat er precies gebeurd is. Al blijft er veel onduidelijk. Zoals bijvoorbeeld waar Assad zich nu bevindt.

De Syrische dictator Bashar al-Assad heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de aanslag in zijn land, die drie toplui van zijn regime doodde.

Het persagentschap Reuters citeert oppositiebronnen en een Westerse diplomaat die zeggen dat hij de hoofdstad Damascus verlaten heeft en nu in de kuststad Latifa verblijft. Die stad ligt in een streek waar Assad nog erg populair is. Er wonen namelijk veel Alawieten, de relgieuze minderheid waartoe Assad behoort.

Het Italiaanse persagentschap AGI zegt dat Assad nog steeds in Damascus is. “Een regeringsbron meldt dat hij op zijn kantoor in de hoofdstad is om zich te beraden over de maatregelen die nu moeten worden genomen.”

Volgens geruchten was Assads vrouw naar Rusland gevlucht, maar zowel de Russische ambassadeur in Syrië als het Russische persbureau RIA Novosti ontkent dat.

Damascus is nog steeds onrustig

Op verschillende plekken in Syrië en vooral in de hoofdstad zouden er donderdag opnieuw onlusten zijn uitgebroken.

In de centraal gelegen wijk Mezzeh in Damascus, waar veel regeringsgebouwen zijn gesitueerd, bijvoorbeeld. Mensen ontvluchten de buurt massaal. Ze vrezen dat regeringstroepen er zullen ingrijpen. Dat zegt het Syrische Centrum voor Mensenrechten.

“Mensen die willen vluchten kunnen geen kant op”, zegt een huisvrouw aan het persagentschap Reuters. Andere getuigen maken gewag van sluipschutters op de daken die schieten naar mensen op straat.”

Ook ten zuiden en ten noorden van de hoofdstad zouden er onlusten zijn. In Sanaa, vlak naast het historische stadscentrum van Damascus, zouden gepanserde voertuigen zijn binnengereden.

De staatszender bericht volgens Reuters dat “mensen in legeruniformen” gesignaleerd zijn in de hoofdstad. “Ze willen misdaden plegen en mensen doden”, waarschuwt de zender.

150 doden in Syrië op 1 dag tijd

In totaal zouden er op woensdag 150 Syriërs gestorven zijn bij protestacties die ontstonden na de aanslagen. Dat meldt het Syrische Centrum voor Mensenrechten. Volgens een filmpje dat activisten op het internet plaatsten – en dat niet kan worden geverifieerd – vielen er bij een helikopterbeschieting op een begrafenis ten zuiden van de hoofdstad alleen al 60 doden.

Wie pleegde de aanslag?

Het is nog onduidelijk wie de aanslag gepleegd heeft, aangezien verschillende groeperingen de aanval opeisen. Ten eerste is er de Free Syrian Army (FSA), de grootste verzetsgroep. Naast de FSA eiste ook de islamistische groepering Liwa al-Islam de aanslag op.

Verder is het ook niet duidelijk of de opstandelingen erin geslaagd zijn een bom vanop afstand te laten ontploffen of of ze een zelfmoordterrorist gebruikt hebben. Geruchten als zou een bodyguard van een van de toplui de aanslag hebben gepleegd, zijn niet bevestigd en ook niet ontkend.

Intussen was het in de nacht van woensdag op donderdag nog steeds onrustig in Syrië, meldt de Britse openbare omroep BBC.

Vandaag wordt er in de VN-veiligheidsraad gestemd over een nieuwe VN-resolutie, met daarin sancties tegen het regime van Assad.

Welke belangrijke figuren zijn er gedood?

In de nasleep van de aanslag werd er gemeld dat er talloze hoge functionarissen van de regering gedood waren. Een dag na de aanslag is er meer duidelijkheid over wie er precies gestorven is. Drie toplui van het Assadregime kwamen om.

Daoud Rajha: de minister van Defensie. Hij was ook de hoogstgeplaatste christen van het regime.

Asef Shawkat: de schoonbroer van Assad. Hij was viceminister van Defensie.

Hassan Turkmani: een belangrijke generaal. Hij was vroeger de minister van Defensie en tot zijn dood was hij een assistent van de vicepresident. Hij was ook het hoofd van Assads crisisteam.

Welke belangrijke figuren zijn gewond?

In tegenstelling tot eerdere berichten, zou Mohammed Shaar, de minister van Binnenlandse Zaken, niet dood zijn. Volgens de staatstelevisie is hij gewond, maar stabiel.

Hisham Bekhtyar, de baas van de inlichtingendienst, is ook gewond. (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content