Verkiezingen Kroatië: Conservatief premier Plenkovic eist overwinning op

Kroatisch premier Andrej Plenkovic. © Belga

In Kroatië heeft zittend premier Andrej Plenkovic in de nacht van zondag op maandag de overwinning opgeëist.

Met zo’n 90 procent van de stemmen geteld, heeft zijn partij HDZ 68 van de 151 zetels in het parlement binnengehaald. De sociaal-democratische oppositie (SDP) staat op 42 zetels.

In het hoofdkwartier van HDZ riep Plenkovic zich zondagnacht uit tot toekomstig regeringsleider. ‘Dit resultaat, deze overwinning betekent een engagement voor ons’, klonk het. ‘We hebben een moeilijk mandaat achter de rug. Maar de uitdagingen die voor ons liggen, zijn nog moeilijker.’ SDP-topman Davor Bernardic erkende zijn nederlaag en feliciteerde zijn tegenstander.

De conservatieven scoorden beter dan verwacht. Op basis van de peilingen ging men uit van een nek-aan-nekrace tussen HDZ en SDP. De conservatieven zullen wel een partner nodig hebben om een meerderheidsregering op poten te zetten. De rechts-populistische partij van zanger Miroslav Skoro is met 15 zetels de derde grootste in Kroatië. Maar dit resultaat is voor zijn partij slechter dan verwacht.

Skoro liet ook al uitschijnen dat hij enkel een coalitie met HDZ wil vormen indien Plenkovic geen premier zou worden. Die laatste kan echter ook nog uit een reeks kleinere partijen kiezen. De middenpartij Most heeft acht zetels, het links-groene platform Mozemo zes, de liberale SSIP twee zetels en de liberale Kroatische Volkspartij één zetel.

Partner Content