Verkiezing Trump: in staat Wisconsin worden de stemmen herteld

Jill Stein, presidentskandidaat van de Green Party, wil de stemmen in drie sleutelstaten herteld zien. © REUTERS
Rudi Rotthier

Jill Stein, presidentskandidaat voor de Green Party, heeft officieel een verzoek ingediend om de stemmen te hertellen in de Amerikaanse staat Wisconsin. De hertelling zal volgens haar volgende week gebeuren.

Jill Stein diende het verzoek in anderhalf uur voor de deadline verstreek. De indiening werd bevestigd door de verkiezingscommissie.

In Wisconsin won Donald Trump onverwacht zij het nipt van Hillary Clinton – het verschil bedroeg 27.000 stemmen.

Specialisten hadden vastgesteld dat Clinton het 7 procent slechter deed in delen van de staat met elektronische stemverrichtingen, hoewel ze later zegden dat er andere, demografische verklaringen waren voor het onderscheid. J. Alex Halderman, computerspecialist aan de University of Michigan, en degene die het verschil van 7 procent wereldkundig heeft gemaakt, zei later dat er “waarschijnlijk geen” hacking heeft plaatsgevonden, maar dat bijkomend onderzoek altijd een goede zaak was.

Nog hertellingen

Clinton zelf, eerst gewaarschuwd door de specialisten, schoot niet in actie en dus besliste Jill Stein de nodige fondsen te vergaren om een hertelling aan te vragen.

Elke presidentskandidaat kan dat doen, zolang zij of hij maar voor de kosten opdraait. In Wisconsin worden die op om en bij 1 miljoen dollar geschat.

Verwacht wordt dat Stein ook in andere staten hertellingen zal aanvragen, met name in Michigan, waar nog altijd geen uitslag bekend is, maar waar Trump nipt aan de leiding ligt, en in Pennsylvania, waar Trump 68.000 stemmen voorligt. In Pennsylvania verstrijkt de deadline voor zo’n aanvraag maandag, in Michigan woensdag.

Stein had volgens Associated Press vrijdagmiddag in totaal 5,2 miljoen dollar opgehaald, wat moet volstaan voor hertellingen in de drie staten.

Als na de hertelling zou blijken dat Clinton de drie staten op haar naam schrijft, is zij president. De kans dat dit gebeurt, is echter minimaal.

Trump leidt in het kiescollege met 290 kiespersonen, daar waar 270 hem de verkiezing oplevert. In Wisconsin zijn 10 kiespersonen in het geding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content