Groene presidentskandidate verzamelt 2,5 miljoen dollar om swing states te hertellen

Jill Stein, presidentskandidaat van de Green Party, wil de stemmen in drie sleutelstaten herteld zien. © REUTERS

Jill Stein, die voor de Green Party deelnam aan de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen, wil drie de stemmen in drie belangrijke staten laten hertellen. In 12 uur haalde ze 2,5 miljoen dollar op.

Nu de voorsprong van Hillary Clinton in de popular vote gestaag richting de twee miljoen stemmen groeit, rijzen er steeds meer vragen over de juistheid van de uitslag. Iemand die die vragen alvast opgelost wil zien, is Jill Stein, die voor de Green Party opkwam als presidentskandidaat. Zij startte een crowdfundingscampagne op om geld te verzamelen voor een hertelling in drie cruciale staden: Wisconsin, Michigan en Pennsylvania, alles samen goed voor 46 kiesmannen. De crowdfundingscampagne moest voor de drie staten samen 2,2 miljoen dollar opbrengen, enkel om de hertelling aan te vragen. Dat bedrag haalde Stein binnen twaalf uur. Nu wil Stein ook nog een deel van het geld verzamelen dat nodig is om waarnemers en advocaten te betalen.

Het idee kwam van enkele computerwetenschappers. Zij spoorden dinsdag de campagneleiders van Hillary Clinton al aan de stemmen te laten hertellen in Wisconsin, Pennsylvania en Michigan, omdat ze aanwijzingen zouden hebben gevonden dat de verkiezingsresultaten deels zouden zijn gemanipuleerd of gehackt.

De drie steden waarvan sprake werden allemaal gewonnen werden door Donald Trump, weliswaar met kleine marges van maximaal 1,2%. In Wisconsin is de zege van Trump zelfs nog niet helemaal bevestigd, omdat de marge te klein is. Mochten de drie steden allemaal toch naar Clinton gaan, zou ze van 232 naar 278 kiesmannen gaan en Trump van 290 naar 244. Met andere woorden, mochten de eisers hun slag thuishalen en de hertelling zou in het voordeel van Clinton uitvallen, kan ze theoretisch nog steeds president worden.

Los van het geld is de vraag of de eisers hun hertelling ook gaan krijgen. ‘We kunnen niets garanderen’, weet ook Stein. ‘We kunnen alleen beloven dat we een hertelinng zullen vragen. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content