Verdwijnen blote borsten van page 3?

Staan de Britten op het punt opnieuw een nationaal monument te verliezen? Na 42 jaar blote borsten te hebben getoond op pagina 3, overweegt The Sun die pagina ‘opnieuw uit te vinden’.

Een selecte groep redacteuren buigt zich over de plannen die de sensatiekrant heeft voor ‘meer celebs, sjiekere fotoshoots en minder tepels’. De Ierse editie van The Sun liet de Page Three Girl vorige week al vallen. ‘Wij zijn nu eenmaal een katholieker en conservatiever land dan het Verenigd Koninkrijk’, zei de hoofdredacteur in Dublin.

Er is wel vaker over geklaagd dat Page Three vrouwen degradeert, maar je moet van goeden huize komen om het tegen The Sun op te nemen. Politica Clare Short probeerde het al eens in 1986, met een wetsvoorstel voor een verbod op de publicatie van halfnaakte vrouwen in een familiekrant. De krant vatte het initiatief op als een oorlogsverklaring. ‘Dikke, jaloerse Clare noemt Page Three porno’, was een krantenkop. In 2005, bijna twintig jaar later, vroeg een journaliste aan Short, die toen allang niet meer politiek actief was, of haar bezwaren tegen Page Three nog dezelfde zijn. Short beaamt, en de krant reageert pathologisch rancuneus door dagenlang grof commentaar te leveren op het uiterlijk van Short – op dat moment was ze een grootmoeder van pensioengerechtigde leeftijd – en een dubbeldekker met halfnaakte vrouwen naar haar huis te sturen.

Even Engels als lauw bier
The Sun is, met een oplage van 2 miljoen, de grootste, Britse krant. Het blad ziet het als zijn missie om zijn lezers ’s ochtends scherp en ondeugend te vermaken en te informeren. In die volgorde. De krant is even Engels als lauw bier. En haar beroemdste pagina, zo menen de voorstanders, is niet meer dan onschuldig vertier.

Terwijl de opponenten van de bewuste pagina altijd werden afgedaan als humorloze puriteinen, gaat de huidige campagne tegen pagina drie redelijk breed en moet The Sun in de verdediging. De petitie No More Page Three kreeg al 114.000 handtekeningen. Activisten die bij de hoofdredacteur wilden oproepen om vrouwen te respecteren, werd de toegang tot de redactielokalen ontzegd, maar ze kregen de wind in de zeilen toen de politie die door de veiligheidsbeambten was opgebeld prompt hun oproep ondertekende. Timing is alles. Publiciteit voor de handtekeningenactie leidde tot de steun van de landelijke organisatie voor meisjesverkenners en van verschillende vakbonden.

138 Kamerleden schreven de hoofdredacteur ’te willen leven in een samenleving waarin de meest gelezen krant vrouwen niet reduceert tot voorwerpen’. The Sun zou beter moeten weten dan ‘seksistische waarden uit 1970 te ondersteunen’. In een radio-interview kon een sputterende premier Cameron geen antwoord vinden op de vraag of hij The Sun in Downing Street duldde. Het is een kwestie van de vrije markt, zei hij. De consument moet zelf beslissen wat hij in huis haalt. De Conservatieve regeringspartij wil, net zoals alle Britse politieke partijen, The Sun te vriend houden.

Een traditie

De krant noemt haar Page Three een traditie, maar ze is zeker niet ongevoelig voor een veranderende markt. Eerder al stopte de krant foto’s te publiceren van meisjes jonger dan achttien en van vrouwen van wie de onstuimige borstomvang alleen met behulp van een plastisch chirurg tot stand kon zijn gekomen.

In 1970 werd de traditie in het leven geroepen om meer kranten te verkopen, wat zonder meer lukte. Ondertussen is het maar de vraag of de blote borsten nog helpen. De oplage daalde het afgelopen jaar sneller dan die van zijn (duurdere) concurrenten. Het recente schandaal waarbij redacteuren de telefoons van duizenden bekende Britten bleken af te luisteren, was slecht voor het imago. Net zoals de arrestatie van tientallen verslaggevers voor omkoperij van agenten en ambtenaren.

Lia van Bekhoven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content