Verdachte van aanslag op Rushdie ‘verbaasd’ dat auteur nog leeft

De Amerikaan van Libanese origine die verdacht wordt van het neersteken van Salman Rushdie heeft in een interview gezegd dat hij verbaasd is dat de auteur de aanval overleefd heeft. ‘Ik mag deze man niet, ik denk niet dat hij een goed mens’, aldus de 24-jarige Hadi Matar aan de New York Post.

‘Toen ik hoorde dat hij het overleefd had, was ik verrast’, vertelde Matar vanuit de gevangenis. De man, die vrijdag meteen na de aanslag werd gearresteerd, pleitte onschuldig voor poging tot moord en moet vrijdag opnieuw voor de rechter verschijnen.

De verdachte heeft niet gezegd of hij zich laten inspireren heeft door de fatwa die ayatollah Khomeini in 1989 in Iran uitvaardigde en waarin wordt opgeroepen tot de dood van de auteur van de “De duivelsverzen”. “Ik heb veel respect voor de ayatollah. Ik denk dat hij een opmerkelijk persoon is. Dat is alles wat ik erover wil zeggen”, klinkt het.

‘Ik mag hem niet, hij is iemand die islam heeft aangevallen’, liet de 24-jarige Matar nog optekenen over Rushdie. Naar eigen zeggen had de man vrijdag vanuit New Jersey een bus genomen naar de stad Buffalo en ging hij daarna met de taxi naar Chautauqua.

Rushdie werd vrijdag neergestoken toen hij op het punt stond een lezing te houden in de Chautauqua Institution. Volgens het Openbaar Ministerie liep de auteur drie steekwonden in de nek, vier steekwonden in de maag, een prikwond in het rechteroog, een prikwond in de borst en een snee in de rechterdij op.

Partner Content