Venezuela: oppositieleider opgepakt ‘wegens aanmoedigen tot staatsgreep’

Antonio Ledezma © REUTERS

De Venezolaanse oppositieleider Antonio Ledezma, tevens burgemeester van Caracas, is zonder aanhoudingsmandaat opgepakt. Dat hebben enkele getuigen, onder wie zijn echtgenote, verklaard. President Maduro zei naderhand dat hij wordt bechuldigd van het “aanmoedigen tot staatsgreep”.

Agenten van de geheime dienst arresteerden de politicus op het stadhuis in hoofdstad Caracas, aldus de getuigen. ,,Ze forceerden de deuren zonder een arrestatiebevel”, twitterde oppositiepoliticus Ismael Garcia, die zelf getuige zou zijn geweest van de aanhouding.

De echtgenote van de politicus, Mitzy Capriles de Ledezma, legde het in een radiointerview nog plastischer uit: “Ze hebben hem vuistslagen toegebracht, ze hebben alles vernietigd wat ze op hun weg vonden, ze hebben hem geen tijd gegeven om iets te zeggen, om iemand van wat dan ook op de hoogte te brengen”. “Ze” kwamen volgens haar in tien voertuigen.

Korte tijd later bevestigde president Nicolaas Maduro op de radio de arrestatie. Antonio Ledezma wordt volgens hem door het parket beschuldigd “van misdaden tegen de vrede in het land, tegen de veiligheid en de grondwet”. Hij zou mensen aangemoedigd hebben om op 13 februari een staatsgreep te plegen.

‘De vampier’

De spanning tussen de oppositie en de socialistische regering is in Venezuela hoog opgelopen. Het land zit onder als gevolg van de gedaalde olieprijs economisch in het slop en de populariteit van president Maduro is gekelderd. De regering besloot in januari het schieten op demonstranten onder bepaalde omstandigheden toe te staan.

Maduro beschuldigt zijn politieke tegenstanders wel vaker van het beramen van een coup, maar levert daar zelden bewijs voor. Zijn voorganger, Hugo Chávez, werd in 2002 korte tijd afgezet door het leger. Maduro noemde Ledezma herhaaldelijk “de vampier”. Volgens hem is het de burgemeester die de betogingen tegen zijn bewind organiseert.

Ledezma, 59, is senator geweest, afgevaardigde en gouverneur van het district Caracas. In 2009 werd hij tot burgemeester van Caracas gekozen, en in 2013 behield hij na nieuwe verkiezingen die betrekking.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content