Vaticaan uit ‘schaamte’ en ‘berouw’ over seksueel geweld tegen minderjarigen

Volgens een Duits rapport zou paus Benedictus XVI als aartsbisschop zeker vier gevallen van seksueel misbruik in de Kerk hebben genegeerd. © Belga Image

Het Vaticaan heeft donderdag opnieuw zijn ‘gevoel van schaamte en berouw’ geuit bij de berichten over het seksueel misbruik van minderjarigen in de Kerk. Het Vaticaan wil zich de komende dagen ook uitvoering buigen over het donderdag gepubliceerde rapport over misbruik door geestelijken in het aartsbisdom München en Freising.

‘Door het gevoel van schaamte en berouw over het misbruik van minderjarigen door geestelijken te bevestigen, verzekert de Heilige Stoel alle slachtoffers van zijn nabijheid’, zo vermeldt de mededeling. Het Vaticaan ‘bevestigt de weg die is ingeslagen voor de bescherming van de kleinsten, door hen een veilige omgeving te garanderen’.

De mededeling komt er na de publicatie van een Duits rapport, dat stelt dat de vroegere paus Benedictus XVI tijdens zijn periode als aartsbisschop bij zeker vier gevallen van seksueel misbruik in de Kerk heeft nagelaten om in te grijpen.

Over die beschuldiging aan het adres van de 94-jarige ex-paus, wordt voorlopig niet dieper ingegaan. Het rapport zal de komende dagen aandachtig worden bekeken. De details zullen dan op gepaste wijze worden onderzocht, zegt woordvoerder Matteo Bruni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content