Varoufakis stelt zich in Duitsland kandidaat voor Europese verkiezingen

© REUTERS

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis is kandidaat bij de Europese verkiezingen van 2019. Dat is vernomen bij zijn transnationale beweging DiEM25. Hij komt op in Duitsland, het land waarmee hij zo zwaar in de clinch ging tijdens de Griekse crisis.

Yanis Varoufakis was in de eerste helft van 2015 een van de bekendste gezichten in de Europese politiek. Als minister in de uiterst linkse regering van Grieks premier Alexis Tsipras bond hij de strijd aan met het draconische besparingsprogramma dat de kredietverleners zijn land oplegden in ruil voor de financiële redding. Vooral met de Duitse minister Wolfgang Schäuble kwam het bijwijlen tot zware aanvaringen.

Toen de Griekse schuldencrisis in de zomer een kookpunt bereikte, werd Varoufakis naar de uitgang gedwongen. Sindsdien werkt de 57-jarige econoom aan de uitbouw van DiEM25, een pan-Europese anti-establishmentbeweging. De Duitse partij van die beweging komt op bij de Europese verkiezingen van eind mei volgend jaar, met Varoufakis als lijsttrekker.

‘Hij voldoet aan de voorwaarden om er kandidaat te zijn. Hij is ingeschreven in Duitsland, waar hij over een woning beschikt,’ stelt Claudia Trapp, een woordvoerster van de beweging. Meer verduidelijkingen gaf ze niet. Te weten: de wet schrijft voor dat kandidaten bij de Europese verkiezingen minstens zes maanden in Duitsland moet wonen.

Varoufakis belooft ‘een groene New Deal in de Europese Unie’. Hij wil onder meer ‘fiscale paradijzen binnen de Europese Unie’ toevoegen aan de Europese zwarte lijst, en bepleit een Europese begroting die ruimte geeft aan meer openbare investeringen, de strijd tegen armoede versterkt en de integratie van vluchtelingen ondersteunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content